21. 1. 2015

CHARLIE HEBDO SPECIAL

CHARLIE HEBDO SPECIAL


Prvé vydanie francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo, vytlačeného po parížskych teroristických útokoch, doručili v nedeľu 18. januára konečne do Spojených štátov. A trvalo len 110 minút, kým sa v kníhkupectve v newyorskej štvrti Manhattan vypredalo. Informoval o tom na svojej webovej stránke americký denník New York Post.
V kníhkupectve Albertine, orientovanom na francúzsky písanú literatúru a tlač, ktoré sa nachádza na Piatej Avenue, zaplatili zákazníci za jeden výtlačok šesť dolárov. Obchod dostal iba 100 kópií spomínaného vydania týždenníka, ktorý zo vzdoru uverejnil na titulnej stránke proroka Mohameda.
Dvaja útočníci 7. januára zastrelili v redakcii časopisu Charlie Hebdo 12 ľudí a vyhlásili, že tak pomstili proroka Mohameda. Islamský prorok bol v karikatúrach týždenníka častou témou štipľavého humoru.
Týždenník sa až do parížskeho útoku zvyčajne do Spojených štátov nedovážal, ale v dni po parížskych streľbách prijali newyorskí predajcovia tlače tisíce telefonátov so žiadosťami o jeho výtlačky.
Dve ďalšie súkromné kníhkupectvá na Manhattane tiež vypredali svojich 100 výtlačkov - celkovo ich bolo v New Yorku k dispozícii 300. Ďalších 300 bolo určených pre zvyšok Spojených štátov.
Newyorskí kníhkupci sa pokúšajú získať aj ďalšie kópie tohto vydania, ale s neistými vyhliadkami, píše webový server juhoafrických novín City Press.
Vo Francúzsku majú v pláne vytlačiť až sedem miliónov kusov uvedeného vydania magazínu Charlie Hebdo, kde Mohamed drží tabuľku s nápisom "Ja som Charlie" a nad ním sú slová "Všetko je odpustené".

Copyright © TASR 2015