24. 1. 2015

CHARLIE HEBDO SPECIAL

CHARLIE HEBDO SPECIAL

Okolo 20.000 ľudí sa včera na výzvu prezidenta juhoruskej autonómnej republiky Dagestan Ramazana Abdulatipova zúčastnilo v Machačkale na protestnej akcii voči zverejňovaniu karikatúr proroka Mohameda. Účastníci súčasne využili príležitosť na oslavu proroka, informovali ruské médiá i agentúra MTI.
Dejiskom protestu bolo priestranstvo pred hlavnou mešitou v dagestanskej metropole.
Prezident Dagestanu Ramazan Abdulatipov, ktorý už vopred avizoval, že cieľom akcie je slušne reagovať na provokácie voči islamu, zdôraznil, že karikatúry proroka Mohameda vyvolávajú protiislamské nálady a chcú moslimov ukázať ako teroristov a vrahov, avšak tejto provokácii neslobodno naletieť.
Podobné masové protesty sa konali v uplynulých dňoch aj v Ingušsku a v Čečensku. Čečenský prezident Ramzan Kadyrov na demonštrácii v Groznom zdôraznil, že považuje za osobného nepriateľa každého, kto podporuje právo francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo a ďalších médií urážať náboženské cítenie 1,5 miliardy moslimov.



Americká firma Latin American Trading Group podala žiadosť o registráciu obchodnej značky pre slogan "Je suis Charlie", ktorý sa stal smutne známym ako gesto spolupatričnosti po nedávnom teroristickom útoku na francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo v Paríži.
Ako v noci nadnes informovala agentúra AP, žiadosť o registráciu značky bola podaná 16. januára na americkom Úrade pre patenty a obchodné značky (PTO). Floridská firma v žiadosti o registráciu tvrdí, že slogan, ktorého preklad znie "Ja som Charlie", hodlá používať na predaj širokej škály svojich produktov.
Riaditeľ firmy sa k záležitosti nevyjadril. David Friedland, právnik špecializujúci sa na otázky obchodných značiek, tvrdí, že žiadosť nebude schválená, pretože držiteľom ochrannej známky, ktorú predstavuje slovná fráza, musí byť jej pôvodný zdroj, v tomto prípade redaktor časopisu Stylist Joachim Roncin.
Ten umiestnil daný slogan na sociálnu sieť Twitter bezprostredne po tragickom incidente 7. januára, odkiaľ sa rýchlo rozšíril na internete, ako aj v iných médiách po celom svete.
Dvojica islamských extrémistov, ktorá sa chcela pomstiť za uverejnenie karikatúr proroka Mohameda, zastrelila v ten deň v redakcii týždenníka Charlie Hebdo 12 ľudí, desať ďalších osôb utrpelo zranenia.

Copyright © TASR 2015

Stovky ľudí v najmenej dvoch mestách v Afganistane vyšli v piatok do ulíc, aby vyjadrili nespokojnosť s minulotýždňovým zverejnením karikatúry islamského proroka Mohameda na titulnej strane francúzskeho týždenníka Charlie Hebdo. Podľa informácií úradov zhromaždení v hlavnom meste Kábul a v treťom najväčšom meste krajiny Herát skandovali heslá ako Smrť USA, Izraelu a Francúzsku či Smrť nepriateľom islamu.
Ešte pred dvoma týždňami dav pozostávajúci zo stoviek ľudí v afganskom meste Chóra volal na chválu obom útočníkom na parížsku redakciu týždenníka a označovali ich za hrdinov, ktorí vykonali trest za zverejňovanie zosmiešňujúcich karikatúr islamskej viery. Zhromaždení zároveň odmietli vyjadrenia prezidenta Ašrafa Ghaního odsudzujúce útoky v Paríži. Ide o dôkaz hlboko konzervatívnej spoločnosti v Afganistane aj trinásť rokov po odstavení radikálneho hnutia Taliban od moci.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.