23. 1. 2015

CHARLIE HEBDO SPECIAL

CHARLIE HEBDO SPECIAL

Vládne sily v Indiou kontrolovanej časti Kašmíru varovnými výstrelmi a slzotvorným plynom rozohnali dnes islamských demonštrantov, ktorých rozhnevalo zverejnenie karikatúry proroka Mohameda v nedávnom vydaní francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo. Napísala o tom agentúra AP.
Protest vypukol v metropole Šrínagar po piatkových modlitbách. Veriaci niesli transparenty s nápismi "Preč s Charliem" a kričali slogany proti indickej vláde a na obranu islamu.
Príslušníci bezpečnostných zložiek minimálne na troch miestach v meste strieľali do vzduchu varovné výstrely a použili tiež slzotvorný plyn; demonštranti odpovedali hádzaním kameňov, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na informácie od tamojšej polície.
Podobné protesty sa konali aj v ďalších mestách a dedinách v tomto nepokojnom himalájskom regióne, ktorý je rozdelený medzi Indiu a Pakistan.
Úrady zatiaľ nehlásili žiadne obete, ani nemajú správy o zranených.
Indická polícia zatkla v noci nadnes popredného separatistického lídra, ktorý zvolal tieto protesty proti zverejneniu karikatúry proroka Mohameda v Charlie Hebdo.
Oklieštená redakcia Charlie Hebdo pripravila po útoku na jej vedenie zo 7. januára, pri ktorom zomrelo 12 ľudí, špeciálne vydanie. Na titulnej strane drží plačúci prorok Mohamed papier s nápisom "Je suis Charlie" (Ja som Charlie) a nad ním je oznam "Všetko je odpustené".
Väčšina islamských učencov zobrazovanie Mohameda a iných prorokov striktne zakazuje a považuje to za neúctivé.


Copyright © TASR 2015