29. 1. 2015

CHARLIE HEBDO SPECIAL

CHARLIE HEBDO SPECIAL

Takmer dve stovky titulných strán francúzskeho ľavicového týždenníka Charlie Hebdo, ktorého parížskych redaktorov vyvraždili začiatkom januára radikálni islamisti, si do 9. marca môžu pozrieť návštevníci pražského Centra súčasného umenia DOX. Výstavu sprevádzajú zvýšené bezpečnostné opatrenia, informoval dnes spravodajský server Novinky.cz.
V okolí galérie hliadkuje polícia, pri vjazde do areálu stoja dva obrnené vozy. DOX túto expozíciu pripravilo v úplnej tajnosti, pričom pre verejnosť ju otvorili príznačne v stredu, keď vo Francúzsku už tradične vychádza nové číslo Charlie Hebdo.
Na výstave, ktorá je umiestnená v auditóriu a na treťom poschodí galérie, sú na mobilných stojanoch vystavené aj obálky časopisu Hara-Kiri, ktorý vychádzal od roku 1960 a na Charlie Hebdo sa po niekoľkých zákazoch premenoval až neskôr.
Na výstave sú aj titulné strany z prelomu 70. a 80. rokov, ako aj tie od roku 1991, keď týždenník obnovili.
Rozobrané, stránku po stránke predstavené je aj vydanie 1178, prvé, ktoré vyšlo po teroristickom atentáte.
"Výstava má umožniť českému divákovi utvoriť si vlastný názor na charakter časopisu a rozsah tém," povedal riaditeľ galérie DOX Leoš Válka, ktorého citoval server Novinky.cz.
Pražská galéria DOX sa touto výstavou zaradila medzi niekoľko svetových galérií reflektujúcich teroristické útoky na parížsku redakciu Charlie Hebdo, pri ktorých zomrelo 12 ľudí.
Minulý piatok mali výstavu venovanú Charlie Hebdo otvoriť aj v belgickom Musée Hergé. Organizátori ju však po rozhovoroch s tamojšou tajnou službou na poslednú chvíľu zrušili. Tá totiž krátko predtým zadržala islamistickú teroristickú bunku, ktorá sa v Belgicku chystala útočiť na trafiky predávajúce výtlačky tohto satirického týždenníka.

Copyright © TASR 2015