23. 1. 2015

CHARLIE HEBDO SPECIAL

CHARLIE HEBDO SPECIAL

Francúzskeho občana, ktorý bol v spojení s Chérifom Kouachim - spolupáchateľom útoku v redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo - vyhostili v noci na štvrtok z Turecka do Francúzska, kde bolo po ňom pred časom vyhlásené pátranie.
Rozhlasová stanica Europe 1 spresnila, že ide o 29-ročného Cheikhou Diakhaby, ktorý bol členom islamistickej bunky z Buttes-Chaumont v parížskom 19. obvode. Muža zadržali v Turecku 2. januára, teda pred útokmi v Paríži. V Turecku sa pohyboval v spoločnosti manželky a ich 20-mesačného dieťaťa.
Denník Le Figaro napísal, že na Diakhabyho bol vo Francúzsku vydaný zatykač. Po prevoze z Turecka preto predstúpil rovno pred vyšetrujúceho sudcu, jeho manželka je v policajnej väzbe.
Diakhaby sa podľa denníka narodil v Paríži v rodine prisťahovalcov z tzv. čiernej Afriky. Ako člen islamistickej bunky v Butte-Chaumont prijal meno Ali Mohammad Adama a v roku 2004 odišiel bojovať po boku islamistov do Iraku, kde ho v novembri toho istého roka počas bojov o mesto Fallúdža zajali americkí vojaci.
V americkom vojenskom väzení Camp Bucca na juhu Iraku strávil sedem rokov. Do Paríža sa vrátil v roku 2011. Vyšetrovatelia sa teraz snažia zistiť, či bol zapletený do prípravy útokov, ktorých terčom sa začiatkom januára stala redakcia Charlie Hebdo, policajná hliadka v Montrouge a supermarket s kóšer potravinami neďaleko Porte de Vincennes.
Čoskoro by do Francúzska mal byť vydaný aj ďalší francúzsky občan podozrivý zo spoluúčasti na príprave teroristických útokov. Ide o 28-ročného Fritza-Jolyho Joachina, ktorého zadržali 1. januára v Bulharsku pri pokuse o vycestovanie do Sýrie.
V súvislosti s útokmi parížska prokuratúra obvinila zatiaľ prvých štyroch ľudí. Traja z týchto mužov sú podozriví z nákupu zbraní pre Amédyho Coulibalyho - páchateľa útoku v Montrouge a pri Porte de Vincennes.
Okrem Coulibalyho a Chérifa Kouachiho bol spolupáchateľom atentátov v Paríži aj Chérifov brat Said Kouachi. Všetkých troch ich 9. januára zastrelili elitné zásahové jednotky. Útoky islamistov, ktoré sa v Paríži odohrali 7., 8. a 9. januára, si vyžiadali spolu 17 obetí na životoch.


Copyright © TASR 2015



V Indiou ovládanom Kašmíre zostali v piatok zatvorené všetky obchody a podniky pre protest proti najnovším karikatúram proroka Mohameda zverejneným vo francúzskom satirickom týždenníku Charlie Hebdo. Indické úrady obmedzili pohyb obyvateľov v častiach mesta Šrínagar, pretože sa obávajú protestov a bojov po piatkových modlitbách moslimov. Polícia v noci zo štvrtok na piatok zatkla lídra hnutia za nezávislosť Kašmíru Muhammada Jásina Malíka, ktorý vyzval ľudí na protest proti najnovšiemu vydaniu Charlie Hebdo. Podľa moslimov islam nepovoľuje znázorňovanie ich proroka. Na mnohých miestach moslimského sveta sa už konali protestné zhromaždenia proti karikatúram francúzskeho časopisu, piatkový štrajk je prvou verejnou reakciou v Kašmíre po útokoch troch moslimov v Paríži, ktorí zabili minulý týždeň 17 ľudí.
Kašmír je rozdelený medzi Indiu a Pakistan, obe krajiny sa usilujú o získanie celého Kašmíru pod svoju vládu. Od roku 1989 sa viaceré povstalecké skupiny pokúsili vybojovať nezávislosť Kašmíru alebo dosiahnuť pripojenie indickej časti k Pakistanu. V bojoch o Kašmír zomrelo viac ako 68 000 ľudí, väčšinou civilistov.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.