18. 1. 2015

CHARLIE HEBDO SPECIAL

CHARLIE HEBDO SPECIAL

Zrejme až vyše milión ľudí bude v pondelok protestovať v čečenskej metropole Groznyj proti zverejňovaniu karikatúr proroka Mohameda, oznámil v sobotu čečenský prezident Ramzan Kadyrov na svojej internetovej stránke.
Podľa agentúry TASS uviedol, že pôvodne sa na 19. januára očakávala účasť do 500.000 ľudí. Avšak podľa najnovších informácií počet protestujúcich prekročí milión, keďže do mesta prídu ľudia aj z iných ruských regiónov.
Kadyrov zdôraznil, že považuje za osobného nepriateľa každého, kto podporuje právo francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo a ďalších médií urážať náboženské cítenie 1,5 miliardy moslimov.
"Ale nesmieme podľahnúť provokáciám. Násilie nie je spôsob riešenia. Nie je to náš spôsob boja proti nemorálnym ľuďom. Musíme ukázať jednotu a lásku k prorokovi. To bude najlepšia odpoveď," napísal čečenský prezident.

Copyright © TASR 2015

Jedného z bratov, ktorí zaútočili na parížsku redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo, pochovali v neoznačenom hrobe. Informujú o tom francúzske médiá. Saida Kouachiho pochovali tajne v piatok v neskorých hodinách vo východnom meste Remeš, kde pred útokom žil. Starosta Remeša nesúhlasil s pohrebom, pretože sa obával, že hrob sa stane svätyňou islamistov, pod tlakom zákonov však musel ustúpiť.
Said a jeho mladší brat Chérif Kouachi zabili v redakcii týždenníka 12 ľudí, než ich polícia o dva dni neskôr 9. januára zastrelila v mestečku Dammartin-en-Goele. Chérifa by mali pochovať v jeho meste Gennevilliers pri Paríži. Pohreb ich komplica Amedyho Coulibalyho, ktorý počas paralelnej rukojemníckej drámy v kóšer supermarkete na východe Paríža zabil štyroch ľudí, zatiaľ avizovaný nebol. Coulibaly je tiež podozrivý zo zabitia policajtky deň predtým.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené