12. 1. 2015

CHARLIE HEBDO SPECIAL

CHARLIE HEBDO SPECIAL

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák si dnes v priestoroch francúzskeho veľvyslanectva v Bratislave uctil pamiatku obetí minulotýždňových útokov v Paríži. Tie si zatiaľ vyžiadali 17 mŕtvych a niekoľkých zranených, pričom niektorí z nich sú v kritickom stave.
"Aj ja som Charlie a my všetci sme Francúzsko," napísal Lajčák do kondolenčnej knihy v prítomnosti francúzskeho veľvyslanca v SR Didiera Lopinota.
Minister, ktorý už kondoloval pozostalým aj Francúzskej republike v sústrastnom telegrame svojmu rezortnému kolegovi Laurentovi Fabiusovi, opäť ostro odsúdil akékoľvek útoky na slobodu slova a médií, ako aj radikálne a extrémistické akty.
Séria útokov, ku ktorým došlo v Paríži minulý týždeň od stredy do piatku, si vyžiadala 17 obetí. Ich traja páchatelia sa prihlásili k extrémistickým islamistickým organizáciám - Islamskému štátu a al-Káide.
Udalosti šokovali nielen Francúzsko, ale celý svet a vyvolali veľkú vlnu solidarity a odhodlanie bojovať za zachovanie základných hodnôt Francúzskej republiky a postaviť sa proti násiliu a terorizmu.
V nedeľu (11.1.) na počesť obetí demonštrovalo vo Francúzku odhadom 3,7 milióna ľudí. Mnohí mali v rukách transparenty s nápisom "Je suis Charlie" (Som Charlie), čo je slogan súvisiaci s prvým zo série útokov, ktorý sa odohral v stredu (7.1.) v redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo. Iní niesli plagáty s nápisom "Je suis juif" (Som žid) či "Je suis policier" (Som policajt) na pamiatku obetí útokov na supermarket s kóšer potravinami či smrteľne zranenej policajtky z Montrouge.
Pokojný nedeľný pochod svojou účasťou podporili aj hlavy štátov a vlád z viac ako 40 krajín sveta, vrátane arabských a moslimských.

Copyright © TASR 2015