11. 1. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Štyri členské štáty EÚ, Británia, Dánsko, Estónsko a Litva, v piatok vyzvali Európsku úniu, aby vypracovala plán reakcie na "propagandistickú kampaň" Ruska v súvislosti s ukrajinskou krízou. O možnosti vytvorenia paneurópskej televízie s ruským vysielaním sa hovorilo aj počas posledných troch dní v Rige, v rámci oficiálneho odštartovania polročného predsedníctva Lotyšská v EÚ.
"Rusko rýchlo šíri svoju dezinformačnú kampaň a propagandu, v rámci asymetrickej reakcie na ekonomický tlak Západu," uvádza sa v spoločnom liste ministrov zahraničných vecí týchto štyroch krajín, ktorý je adresovaný šéfke európskej diplomacie Federice Mogheriniovej.
Diplomati pripomenuli, že v tom istom čase slobodné médiá v Rusku sú potláčané vládou, zastrašované a vytláčané z verejného života, kým zahraničné médiá sú vystavené diskriminácii a nútené ukončiť svoju existenciu. Podľa ich skonštatovania, ruská propaganda "sa snaží narušiť jednotu EÚ a Západu".
Ministri štyroch uvedených krajín žiadajú Mogheriniovú, aby EÚ pripravila plán na roky 2015-2016, ktorý by zohľadnil alternatívny prísun správ pre rusky hovoriacu verejnosť. Signatári vyzývajú EÚ, aby zabezpečila "poskytovanie dôveryhodných a konkurenčných informácií" ako alternatívu pre rusky hovoriace populácie a tých, ktorí sledujú ruské štátne médiá.
Lotyšské ministerstvo zahraničných vecí naznačilo, že podporuje myšlienku vytvorenia celoeurópskej televíznej stanice v ruštine, ktorej model už pripravujú nezávislý experti z viacerých krajín v Bruseli, a ktorý by mal byť prezentovaný v máji tohto roku. Zdroje z ministerstva uviedli, že tento projekt zatiaľ podporuje okolo 13 až 15 členských štátov EÚ, ktoré sú ochotné nový televízny kanál aj zafinancovať.
Rusky hovoriaca menšina tvorí asi jednu štvrtinu populácie v Estónsku, okolo 40 percent v Lotyšsku a necelých 10 percent v Litve. Početné ruské komunity sú však prítomné vo väčšine členských štátov EÚ.
Okrem toho by paneurópska ruská televízna stanica slúžila aj pre krajiny mimo EÚ, napríklad Gruzínsko, Moldavsko a Ukrajinu, ktoré prejavili záujem o užšie väzby s EÚ, ale zároveň čelia nespokojnosti svojich ruských menšín, ktoré integráciu odmietajú aj pod vplyvom sinej protizápadnej ruskej propagandy.

Copyright © TASR 2015

Tvorcovia pripravovaného seriálu Better Call Saul, ktorý je spinoffom Perníkového tatka (2008 - 2013), oznámili, že herci Bryan Cranston a Aaron Paul sa v jeho prvej sezóne neobjavia. Vince Gilligan a Peter Gould však dodali, že Cranston a Paul, ktorí v Perníkovom tatkovi stvárňovali hlavné postavy, sa možno predstavia v nasledujúcich sériách.
Seriál Better Call Saul, ktorý televízia AMC plánuje začať vysielať 8. februára, sa bude zameriavať na právnika Saula Goodmana v podaní Boba Odenkirka. Pôjde o prequel zachytávajúci Goodmanov život predtým, než sa stal právnikom stredoškolského učiteľa chémie Waltera Whitea (Bryan Cranston). Tvorcovia nevylučujú ani kombináciou s pokračovaním príbehu, teda, že by v novom seriáli ukázali aj to, čo sa dialo po Perníkovom tatkovi. Okrem Odenkirka sa v seriáli predstavia aj Jonathan Banks, Michael McKean, Patrick Fabian, Rhea Seehorn, Michael Mando, Julie Ann Emery, Jeremy Shamos a Kerry Condon. Televízia AMC si už objednala aj druhú sériu.
Perníkový tatko sledoval príbeh spomínaného Waltera Whitea. Ten sa po tom, čo mu diagnostikujú rakovinu pľúc v pokročilom štádiu, rozhodne vyrábať a predávať pervitín, aby stihol pred smrťou zarobiť dostatok peňazí pre svoju manželku a deti. Pomáha mu pri tom jeho bývalý študent Jesse Pinkman (Aaron Paul). Obaja herci za svoje výkony získali ceny Emmy - Paul dve a Cranston tri, pričom druhý menovaný má na svojom konte aj Zlatý glóbus. Cenu Hollywoodskej asociácie zahraničných novinárov získal aj samotný seriál.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.