13. 1. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká herečka a televízna tvorkyňa Lena Dunham nerada komunikuje prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter. Dvadsaťosemročná rodáčka z New Yorku to povedala Ryanovi Seacrestovi, ktorý ju na červenom koberci pred nedeľným odovzdávaním cien Zlatý glóbus vyspovedal pre televíziu E!. „Zmazala som si Twitter, pretože si chcem sama pre seba vytvoriť emocionálne bezpečnejší priestor. Je to temná stránka internetu,“ vyjadrila sa herečka k používaniu mobilnej aplikácie. Samotný účet na sociálnej sieti však podľa vlastných slov zatiaľ má, nenavštevuje ho však často.
„Ľudia sa mi vyhrážajú a hovoria mi, že som krava, takže občas ho skontrolujem, ale už od neho nie som taká závislá ako kedysi. Na Twitteri je množstvo ľudí, ktorých mám rada, no, nanešťastie, nemôžete čítať to pekné bez toho, aby ste videli komentáre tých vyšinutých neokonzervatívcov, ktorí vám hovoria, že by ste mali byť radšej pochovaní pod hromadou kamenia,“ vysvetlila umelkyňa.
Lena Dunham zaujala verejnosť v roku 2010 nezávislým filmom Tiny Furniture, ktorý napísala i režírovala. Preslávila sa seriálom Girls (2012), vďaka ktorému si vyslúžila osem nominácií na Primetime Emmy - ako režisérka, scenáristka, výkonná producentka i herečka. Hlavná úloha v komediálnom seriáli jej v roku 2013 vyniesla aj Zlatý glóbus, na ktorý ju nominovali i v nasledujúcich dvoch ročníkoch. V roku 2013 zaň získala spolu s tímom aj Directors Guild Award.




Dramatický seriál Mad Men (2007), ktorý dá v máji definitívnu bodku za svojím pôsobením na televíznych obrazovkách, sa do amerického vysielania naposledy vráti 5. apríla. Vtedy odštartuje druhá polovica siedmej sezóny série z prostredia reklamnej agentúry zo šesťdesiatych rokov minulého storočia. Prvých sedem častí poslednej sezóny, v ktorej účinkujú napríklad Jon Hamm, Elisabeth Moss, Vincent Kartheiser, John Slattery a Christina Hendricks, vysielali vlani v apríli a máji.
"Bola to neuveriteľná cesta. Úprimne ďakujeme fanúšikom, ktorí sa k nám na tejto jazde pridali a dúfame, že to pre nich znamenalo tak veľa, ako pre nás," vyjadril sa tvorca seriálu Matthew Weiner, ktorý sa nedávno vyjadril, že po májovom ukončení Mad Men neplánujú žiadny spinoff ani pokračovanie. 
Seriál Mad Men na televíznych obrazovkách debutoval 19. júla 2007. Odohráva sa v newyorskej reklamnej agentúre Sterling Cooper, neskôr Sterling Cooper & Partners, pričom sleduje prácu postáv aj ich osobný život. Projekt si vyslúžil divácky úspech i chvály kritiky za historickú presnosť, kostýmy i herecké výkony, scenár a réžiu. Na konte má okrem iného štyri Zlaté glóbusy, 15 cien Emmy, dve televízne ceny BAFTA, dve Screen Actors Guild Awards, štyri ceny Art Directors Guild za výpravu, dve Costume Designers Guild Awards za kostýmy, dve režisérske Directors Guild of America, šesť scenáristických Writers Guild of America Awards a tiež štyri Critics' Choice Television Awards. 



©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Americká televízna stanica CNN môže na území USA testovať bezpilotné lietadlá za účelom získavania záberov a informácií pre spravodajstvo. Stanica v pondelok oznámila, že v pondelok získala povolenie od Federálneho úradu pre letectvo (FAA).
Bezpilotné lietadlá sa v USA doteraz používali najmä na vojenské účely. Súkromné používanie na získavanie záberov a informácií bolo prakticky zakázané.
Manažér David Vigilante uviedol, že CNN chce lietadlá využiť ako doplnkové vybavenie. Stanica má podľa neho v úmysle chopiť sa možností, ktoré v súčasnosti existujú v civilnom sektore, s cieľom ponúknuť kvalitnú videožurnalistiku. Skúšky lietadiel budú vykonávané v spolupráci s Georgia Tech Research Institute v Atlante.
V USA rastie tlak na stanovenie jasných pravidiel pre používanie bezpilotných lietadiel, keďže ponúkajú úplne nové možnosti pokrývania významných športových alebo kultúrnych udalostí. Ich zverejnenie sa očakáva ešte tento rok, ale presný termín zatiaľ nie je stanovený.
Na minulotýždňovom veľtrhu elektroniky CES v Las Vegas mali bezpilotné lietadlá prvýkrát vyhradený vlastný priestor, kde tieto zariadenia predstavili desiatky firiem.

Copyright © TASR 2015