15. 1. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Britský herec Richard Armitage sa v tretej sezóne pridá k hereckému obsadeniu seriálu Hannibal (2013). Ako prvý túto informáciu priniesol portál TV Line a potvrdili ju aj tvorcovia seriálu na sociálnych sieťach Facebook a Twitter.
Štyridsaťtriročný Armitage, známy najmä ako Thorin Oakenshield z trilógie Hobit (2012, 2013 a 2014), stvárni Francisa Dolarhydea, sériového vraha s prezývkou Zúbková víla. Postavu z knihy Červený drak (1981) Thomasa Harrisa v rovnomennej adaptácii z roku 2002 stvárnil Ralph Fiennes a predtým si ju v snímke Lovec ľudí (1986) zahral Tom Noonan. Rodák z anglického Leicesteru by sa mal podľa zverejnených informácií objaviť v šiestich epizódach tretej série Hannibala, ktorá by sa mala na televízne obrazovky dostať v tomto roku, no presný dátum premiéry zatiaľ nie je známy.
Minulý mesiac tvorcovia oznámili, že rolu sadistického boháča Masona Vergera po Michaelovi Pittovi v novej sezóne prevezme Joe Anderson. Viac priestoru by mala dostať záhadná psychiatrička Bedelia du Maurier v podaní
Gillian Anderson, ktorá sa z predstaviteľky vedľajšej postavy posunula medzi hlavné herecké obsadenie. Novou tvárou bude japonská herečka Tao Okamoto, známa ako Mariko Yashida z komiksovky Wolverine (2013), ktorá stvárni tajomnú Lady Murasaki.
Hannibal Lecter v podaní Madsa Mikkelsena bude v tretej sérii po krvavom finále druhej sezóny spolu s Bedeliou na úteku. I keď nebolo jasné, či Will Graham (Hugh Dancy), Alana Bloom (Caroline Dhavernas) a Jack Crawford (Laurence Fishburne), záver série prežili, tvorcovia už potvrdili, že v nových častiach bude účinkovať aj Laurence Fishburne a chýbať nebude ani Hugh Dancy.
Richard Armitage, celým menom Richard Crispin Armitage, sa ako 17-ročný pridal k cirkusu v Budapešti, neskôr pôsobil v divadlách a dostával aj menšie roly v televízii. Prvú hlavnú úlohu stvárnil v miniseriáli North & South (2004) z produkcie BBC. V rokoch 2006 až 2009 stvárňoval Guya of Gisbourne v seriáli Robin Hood (2006 - 2009), v rokoch 2008 až 2010 účinkoval ako Lucas North v seriáli MI5 (2002 - 2011) a napokon sa predstavil ako John Porter v akčnom seriáli Protiúder (2010), ktorý však v úvode druhej sezóny opustil. Po malej úlohe v komiksovke Captain America: Prvý Avenger (2011) prišla prelomová rola, vďaka ktorej sa preslávil na celom svete. V roku 2012 sa na filmovom plátne po prvý raz predstavil ako kráľ trpaslíkov Thorin Oakenshield v prvej časti trojdielnej adaptácie knihy Hobit J. R. R. Tolkiena v réžii Petra Jacksona.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Maďarský súd nariadil zmazať z extrémistického servera Kuruc.info.hu článok, v ktorom neznámy autor popieral holokaust, uviedla dnes agentúra MTI.
Článok, v ktorom spochybnil autor pravdivosť udalostí z koncentračného tábora Osvienčim, zverejnil server ešte v júli 2013. Prokuratúra hlavného mesta iniciovala vyšetrovanie z podozrenia z trestného činu verejného popierania činov spáchaných národnými socialistami a komunistickými režimami.
MTI pripomína, že trestné stíhanie začali v zmysle novely trestného zákonníka z roku 2012.
Polícia pri vyšetrovaní však nedokázala identifikovať autora, ani toho, kto článok publikoval. Prokuratúra preto požiadala súd, aby nariadil zamazanie uvedeného článku.
Podľa hovorcu Súdu hlavného mesta Pétera Pótu v zmysle prvostupňového verdiktu americkej spoločnosti, ktorá webovú stránku prevádzkuje, súd poskytol jeden pracovný deň na to, aby zariadil nedostupnosť protiprávneho článku, prípadne ho zmazal z databázy.
Maďarský súd požiadal o zariadenie nedostupnosti internetového obsahu teraz prvýkrát. Ak prevádzkovateľ webovej stránky nezrealizuje verdikt súdu, maďarské ministerstvo zahraničných vecí požiada o právnu pomoc orgány USA.
Server Kuruc.info.hu zverejňuje nacionalistické, antisemitské a protirómske publikácie.

Teheránsky prokurátor oznámil, že zadržaný novinár z amerického denníka Washington Post Jason Rezaian bol obžalovaný a postavia ho pred súd. Informovala o tom dnes iránska oficiálna tlačová agentúra IRNA.
Prokurátor Abbás Džafárí Dolatabadí dodal, že obžalovaný je od roku 2012 šéfom teheránskej redakcie denníka Washington Post. Žurnalista má dvojité iránsko-americké občianstvo, uviedla agentúra AP.
Rezaiana zadržiavajú od júla 2012. Agentúra IRNA nezverejnila, akým obvineniam novinár čelí. Podľa agentúrnej správy ho však bude súdiť iránsky Islamský revolučný súd, ktorý sa väčšinou zaoberá prípadmi týkajúcimi sa napríklad bezpečnostných trestných činov a politickými kauzami.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán sa rozhodol, že už nebude podporovať jemu blízke súkromné médiá. Vláda sa v budúcnosti chce údajne opierať výhradne o verejnoprávne médiá, napísal dnes spravodajský server Vs.hu.
      Serveru viaceré nezávislé zdroje potvrdili, že Orbán minulý piatok zvolal šéfov médií blízkych vláde, medzi ktorými boli aj šéfredaktor rozhlasu Lánchíd Rádió Otto Gajdics, šéfredaktor týždenníka Heti Válasz Gábor Borókai, šéfredaktori Magyar Nemzetu a serveru Mno.hu Gábor Liszkay a Gábor Élö, ako aj šéf týždenníka Magyar Demokrata András Bencsik.
      Premiér im povedal, že už nepovažuje za dôležité podporovať tieto súkromné médiá a doterajší nadštandardný vzťah medzi nimi a vládnou stranou Fidesz sa skončí.
      Podľa nemenovaných zdrojov Orbán dodal, že za najdôležitejší komunikačný kanál na prezentovanie postojov Fideszu bude považovať verejnoprávne médiá. Šéfov súkromných médií upozornil na to, aby neočakávali v budúcnosti významné množstvo reklamy od štátu a aby sa "postavili na vlastné nohy".
      Vs.hu v tejto súvislosti pripomína, že Fond na podporu poskytovateľov mediálnych služieb a správy majetku (MTVA), ktorý má na starosti výrobu spravodajstva a iných programov pre verejnoprávne médiá, začiatkom minulého týždňa oznámil, že z televíznej stanice M1 vytvorí spravodajský kanál.
      Premiérov hovorca Bertalan Havasi odmietol komentovať, či potvrdiť uvedené informácie s poznámkou, že išlo o neverejné stretnutie.
      Server poznamenal, že po vlaňajších parlamentných voľbách bol už v lete citeľný nárast napätia vo vzťahu Orbána s jedným z najdôležitejších vlastníkov viacerých pravicových médií - Lajosom Simicskom. Pod jeho vplyv patrili Magyar Nemzet, Hír TV a Lánchíd Rádió.
      Magyar Nemzet v septembri zvýšil cenu výtlačkov a šéfredaktor Liszkay v úvodníku neopomenul napísať, že zvyšovať ceny boli nútení naposledy v časoch Medgyessyho vlády. V Magyar Nemzete potom museli ešte aj znižovať počet zamestnancov. Prepúšťali aj z Hír TV, ktorý v poslednom čase informuje o vládnych krokoch, prípadne o záležitostiach Fideszu, čoraz kritickejšie. Na rozhovory volajú do tejto televízie stále viac ľavicových politikov, píše Vs.hu.

Copyright © TASR 2015