20. 1. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Prípad saudskoarabského blogera a ľudskoprávneho aktivistu Raifa Badawího, ktorý bol vo svojej vlasti za urážku islamu odsúdený na tisíc rán bičom, má veľkú odozvu na internete.
Podľa vzoru hesla Je suis Charlie sa na internete objavil aj hashtag #JeSuisRaif. Online petíciu za jeho prepustenie na slobodu iniciovala ľudskoprávna organizácia Amnesty International. Ľudí, ktorí ju chceli podpísať, bolo istý čas toľko, že to výrazne spomalilo jej webovú stránku. Okrem toho je na internete otvorené verejné fórum Osloboďte saudskoarabských liberálov, na ktorom prebieha živá diskusia.
Badáwího za urážku islamu okrem bičovania odsúdili aj na desať rokov väzenia a pokutu vo výške 266.000 dolárov. Prvých 50 rán bičom mu verejne zasadili 9. januára. Druhé verejné bičovanie, naplánované na 16. januára, odložili zo zdravotných dôvodov - odsúdenému sa nezacelili rany.
Ochrancovia ľudských práv i radoví používatelia internetu vyzývajú saudskoarabské úrady, aby prestali s telesnými trestami. Táto kampaň sa veľmi podobá na masovú mobilizáciu na obranu slobody tlače, ktorú badať v súvislosti s útokom na redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo. Najpravdepodobnejšou príčinou tohto útoku zo 7. januára, ktorý si vyžiadal 12 obetí na životoch, boli karikatúry proroka Mohameda.
Západná tlač dnes uviedla, že saudskoarabské denníky sa o Badáwího prípade ešte vôbec nezmienili. Jeho manželka, žijúca aj s tromi deťmi v kanadskom azyle, v rozhovore pre britský denník The Guardian vyjadrila nádej, že tlak medzinárodného spoločenstva by mohol saudskoarabské úrady primať k zhovievavosti.
Badáwí je spisovateľom, aktivistom a zakladateľom webovej stránky Free Saudi Liberals. V júni 2012 ho zadržali pre podozrenie z urážky islamu, ktorého sa údajne dopustil prostredníctvom elektronických médií, v decembri toho istého k tomu pridali aj obvinenia z odpadlíctva od viery, za čo v Saudskej Arábii hrozí rozsudok smrti.

Britský bulvárny denník The Sun, najpredávanejšie noviny v Británii, sa v tichosti rozhodol prestať so zverejňovaním fotografií polonahých modeliek na strane č. 3. Skončila sa tak 44-ročná tradícia tohto denníka vlastneného mediálnym magnátom Rupertom Murdochom. Oznámili to dnes noviny The Times a ich informáciu prevzali aj svetové tlačové agentúry.
The Sun, vlastnený dcérskou firmou Murdochovej spoločnosti New Corporation, uverejňoval fotografie mladých modeliek s obnaženou hruďou na strane tri od roku 1970. Vyvolával tým kritiku feministiek, ktoré vyhlasovali, že tento zvyk ponižuje ženy a stavia ich na úroveň vecí. Aktivistky zhromaždili vyše 217.000 podpisov proti fotografiám "hore bez" a teraz dosiahli víťazstvo.
Denník The Times, ktorý tiež patrí do Murdochovej britskej mediálnej ríše, bez uvedenia zdrojov napísal, že podľa jeho informácií bolo minulotýždňové piatkové tlačené vydanie Sunu posledným, ktoré obsahovalo fotografiu polonahej modelky.
Takéto modelky sa budú odteraz objavovať iba na webovej stránke denníka a v samotnom papierovom vydaní sa budú nachádzať len sporo odeté modelky, nie však "hore bez".
Samotný Sun sa dlho bránil tejto zmene, sčasti aj preto, že sa obával poklesu predaja, ak vylúči z novín svoj dôležitý prvok. V Británii obsahuje fotografiu ženy "hore bez" ešte najmenej jeden konkurenčný bulvárny denník.
Murdoch vlani v septembri označil tradíciu fotografií polonahých žien za "zastaranú" a poznamenal, že "britské feministky" si The Sun nekupovali. Murdoch podľa dostupných informácií rozhodnutie skoncovať s jednou z najkritizovanejších čŕt britskej žurnalistiky odsúhlasil.

Copyright © TASR 2015