23. 1. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Militanti napojení na organizáciu Islamský štát (IS) dnes zverejnili na internete varovanie, že sa už "začalo odpočítavanie času" do momentu, keď IS zabije dvojicu japonských rukojemníkov.
Odkaz obsahuje aj hodiny odpočítajúce čas k nule a takisto brutálne zábery ostatných rukojemníkov, ktorým Islamský štát odrezal hlavu. Informovala o tom tlačová agentúra AP.
Militantná organizácia dala japonskému premiérovi Šinzó Abemu 72-hodinové ultimátum - ktoré vypršalo dnes pred 07.00 h SEČ - aby zaplatil výkupné vo výške 200 miliónov dolárov za oboch rukojemníkov. Odkaz na fóre obľúbenom medzi militantmi Islamského štátu a jeho sympatizantmi však neobsahoval žiadne zábery japonských rukojemníkov.
Premiér Abe zvolal už skôr Národnú bezpečnostnú radu. Japonská vláda uviedla, že situácia je "mimoriadne ťažká" a že záchrana životov mužov je prvoradá, ale Japonsko neustúpi terorizmu.
Japonská vláda zároveň zvažovala, či má právny podklad pre vojenský úder proti militantom IS, a dospela k záveru, že takýto podklad nemá. Právne podmienky teda neumožňujú vyslať japonské sily proti IS.
Japonská pacifistická ústava zakazuje japonským vojakom bojovať v zahraničí, ale pre armádu platia aj iné obmedzenia. Premiér Abe sa teraz pokúša zmierniť obmedzenia v práve na kolektívnu obranu alebo vo vojenskej pomoci spojencovi, na ktorého útočí nepriateľ - a to v novom výklade ústavy. Tieto zmiernenia budú pretavené do zákona.
Matka jedného zo zajatcov, 47-ročného novinára Kendžiho Gota, dnes naliehavo žiadala vládu o záchranu svojho syna.
Nie je jasné, v akom štádiu sú snahy o oslobodenie dvoch mužov. Hovorca vlády Jošihide Suga na otázku o najnovšom odkaze militantov odpovedal, že Japonsko ho analyzuje.
Štátna televízia NHK dnes už skôr informovala, že dostala odkaz od "vzťahov s verejnosťou" Islamského štátu, a dodala, že čoskoro vydá vyhlásenie.
Hovorca vlády Suga dnes zopakoval, že Japonsko sa snaží všetkými možnými kanálmi skontaktovať s osobami zadržiavajúcimi rukojemníkov a že politika vlády poskytovať humanitárnu pomoc pre ľudí, vyhnaných konfliktom na Blízkom východe z domovov, sa nezmenila.
Japonskí predstavitelia nepovedali priamo, či uvažujú nad vyplateným výkupného, ale uviedli, že životy rukojemníkov sú najvyššou prioritou.

Copyright © TASR 2015


Fanúšikom kriminálneho seriálu Sherlock (2010) sa nepáči, že mnohí z ich radov navštevujú nakrúcanie. Vyplýva to z ankety časopisu Radio Times, do ktorej sa zapojilo päťtisíc ľudí. Sedemdesiatsedem percent hlasujúcich sa vyjadrilo proti takzvaným setlockerom (v doslovnom preklade strážcovia filmovacej lokácie, pozn. SITA), teda osobám, ktoré prichádzajú na miesta nakrúcania, sledujú výrobu a fotografujú tvorcov a hercov pri práci. Tieto fotografie následne zverejňujú na sociálnych sieťach s hashtagom #setlock.
Samotní tvorcovia sa už v minulosti vyjadrili že setlockeri im spôsobujú ťažkosti. "Keď sme naposledy nakrúcali na Baker Street, fakt, že za zábranami bolo približne tristo ľudí, bol... zaujímavý. To spôsobilo, že sme sa začali snažiť o zníženie počtu veľkých scén vonku," priznal tvorca seriálu Mark Gattis. "V prvom rade sa veľa prezradí, čo je škoda, ale tiež vo veci koncentrácie, je ťažké, keď vás okrem tímu sledujú aj ďalší," doplnil. Predstaviteľ Watsona, Martin Freeman, zasa povedal, že je to ako hrať na premiére. "Nebol som členom Beatles. Ale nikdy som nič také nevidel. Na nakrúcaní je veľa vzrušenia, takže vždy keď vyjdeme von, začujeme potlesk. Alebo keď niečo dokončíme - potlesk," vyjadril sa 43-ročný herec.
"Nerozumiem, prečo ľudia nemôžu nechať hercov a produkčný tím pokračovať v nakrúcaní. Rušia hercov pri práci len tým, že tam sú. Pokazia budúce epizódy Sherlocka nielen pre seba, ale tiež pre všetkých," vyjadrila sa v spomínanej ankete jedna z hlasujúcich. "Narúšajú spôsob, akým nakrúcajú scény, čo môže ublížiť celistvosti diela. Preboha, keď Martin Freeman povie, že ho to otravuje, znamená to 'Choďte domov!'," uviedla ďalšia fanúšička seriálu. "Nešpehujete ľudí, ktorí pracujú na ulici, však? Ani nepíšete na Twitteri, ako si robia prácu, všakže? Ak by ste to robili, tiež by vás požiadali, aby ste odišli a nechali ich na pokoji," napísal jeden z fanúšikov z Mexika.
Seriál Sherlock, ktorého tvorcami sú Mark Gatiss a Steven Moffat, preniesol hrdinu kníh Sira Arthura Conana Doyla, detektíva Sherlocka Holmesa, z prelomu 19. a 20. storočia do súčasnosti. Tretiu sériu vysielala televízia BBC po dvoch rokoch čakania v januári minulého roka. Dátum premiéry štvrtej série zatiaľ nie je známy, na televízne obrazovky by sa však mohla dostať v roku 2016. Nakrúcanie dlho spomaľovala predovšetkým pracovná zaneprázdnenosť oboch predstaviteľov hlavných úloh, Benedicta Cumberbatcha (Sherlock) a spomínaného Martina Freemana (Watson). V súčasnosti vzniká špeciál, ktorý by tvorcovia Sherlocka mali uviesť na Vianoce. Vlani seriál získal sedem cien Emmy vrátane trofejí pre Cumberbatcha a Freemana a taktiež Stevena Moffata v kategórii Najlepší scenár miniseriálu, televízneho filmu alebo dramatického špeciálu.


Americký herec John Leguizamo si zahrá v pilotnom filme seriálu Taxi-22. Komediálny projekt americkej televízie CBS vznikne na motívy kanadského seriálu vo francúzštine Taxi 0-22 (2007 - 2009). Päťdesiatročný Leguizamo v ňom stvárni politicky nekorektného taxikára z New Yorku. Okrem toho sa rodák z kolumbijskej Bogoty bude na titule podieľať aj ako výkonný producent.
Na projekte bude pracovať aj tvorca pôvodného seriálu, kanadský herec a filmár Patrick Huard, ktorý si v ňom zahral hlavnú úlohu. Televízia CBS plánovala Taxi-22 uviesť už v januári minulého roka, pre problémy nájsť vhodného protagonistu sa ale nakrúcanie omeškalo.
John Leguizamo sa vo veku štyroch rokov presťahoval s rodinou do USA. Kariéru začal ako stand-up komik, neskôr stvárnil menšie úlohy v televízii, videoklipoch či vo filme. V roku 1992 sa objavil v snímke Šepoty v tme, o rok neskôr sa predstavil ako Luigi vo filme Super Mario Bros., ktorý nakrútili na motívy obľúbenej videohry. Nasledovali filmy Carlitova cesta (1993), Rómeo a Júlia (1996), Krvavé leto v New Yorku (1999), Moulin Rouge (2001), Krajina mŕtvych (2005), Udalosť (2008), Obhajca (2011), Slečna nebezpečná (2012) alebo Chef (2014). V animovanej sérii Doba ľadová (2002, 2006, 2009, 2012) nahovoril leňochoda Sida. Okrem toho účinkoval na Broadwayi a pokračoval v kariére komika.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.