19. 1. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Predstavitelia americkej produkčnej spoločnosti 20th Century Fox Television potvrdili, že rokujú o návrate obľúbeného mysteriózneho seriálu Akty X (1993 - 2002) na obrazovky, pričom v hlavných úlohách by sa mali znova predstaviť David Duchovny a Gillian Anderson.
Prezidentka 20th Century Fox Television Dana Walden však vyhlásila, že so spomínanými hercami a tvorcom seriálu Chrisom Carterom zatiaľ diskutovali iba o termínoch, kedy budú mať všetci na tento projekt čas. O samotnom obsahu seriálu sa zatiaľ nerozprávali. Vznik prípadného pokračovania Aktov X naznačil ešte vlani v lete samotný Carter, keď prezradil, že rokoval s predstaviteľmi 20th Century Fox TV o obnovení seriálu.
Seriál Akty X priniesol na obrazovky príbeh agentov FBI Foxa Muldera (David Duchovny) a Dany Scully (Gillian Anderson), ktorí riešili mysteriózne prípady. Počas vyšetrovania sa dozvedali o rôznych konšpiráciách, týkajúcich sa napríklad aj mimozemšťanov. Kým Mulder týmto informáciám verí, jeho kolegyňa je pragmatickejšia. Seriál sa dočkal deviatich sezón a dvoch filmových spracovaní: Akty X (1998) a Akty X: Chcem veriť (2008). Aktom X udelili trikrát Zlatý glóbus ako najlepšiemu dramatickému seriálu. V roku 1997 toto ocenenie získali aj hlavní hereckí predstavitelia. Seriál priniesol tvorcom aj 16 cien Emmy.
 

Šiitským povstalcom sa v pondelok podarilo obsadiť sídlo štátnej tlačovej agentúry SABA a televíznej stanice v jemenskom hlavnom meste Saná. Boje medzi vládnymi silami a povstalcami z vplyvného klanu Hautívcov prebiehajú aj pri prezidentskom paláci. Ozbrojenci tiež zaútočili na konvoj premiéra Chalída Baháha, predseda vlády ale vyviazol bez zranení. Ministerka informácií Nadiía Sakkáfová vyhlásila, že krajina sa nachádza len krok od štátneho prevratu. Šiitskí povstalci obsadili hlavné mesto a časti krajiny ešte v septembri. Podľa svedkov sa v Saná od rána ozýva streľba a nad mestom sa vznáša dym. Na uliciach údajne ležia mŕtve telá, počet obetí však zatiaľ nie je známy. Obe strany podľa niektorých zdrojov už začali rokovať o prímerí.
Obyvatelia opustili oblasť v okolí prezidentského paláca, ďalší zostali vo svojich bytoch. Prezident Abd Rabbu Mansúr Hádí v paláci nežije a jeho neďaleké sídlo už obkolesili vojaci a tanky, aby ho chránili. Školy a úrady v centre zostali uzavreté.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.