16. 1. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Šéfredaktor pravicového týždenníka Magyar Demokrata András Bencsik dnes poprel, že by sa predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vzdal podpory vláde blízkych súkromných pravicových médií, ako aj údajné Orbánovo vyhlásenie, že vláda sa v budúcnosti chce opierať výhradne o verejnoprávne médiá.
Uvedené tvrdenia napísal spravodajský server Vs.hu, odvolávajúc sa na viaceré nezávislé zdroje. Orbán mal minulý piatok zvolať šéfov médií blízkych vláde, medzi ktorými boli aj šéfredaktor stanice Lánchíd Rádió Otto Gajdics, šéfredaktor týždenníka Heti Válasz Gábor Borókai, šéfredaktori Magyar Nemzetu a serveru Mno.hu, Gábor Liszkay a Gábor Élö, ako aj šéf týždenníka Magyar Demokrata Bencsik.
Bencsik pre agentúru MTI potvrdil, že schôdzka sa uskutočnila a že trvala dve hodiny, ale spresnil, že na nej boli prítomní aj predstavitelia iných médií, nielen pravicových.
Podľa jeho slov predseda vlády zhodnotil uplynulý rok a sformuloval výzvy terajšieho vládneho cyklu. "O peniazoch nebola reč," zdôraznil šéfredaktor.
Podľa nemenovaných zdrojov Orbán vyhlásil, že za najdôležitejší vládny komunikačný kanál budú kabinet i vládna strana Fidesz považovať verejnoprávne médiá. Šéfov súkromných médií mal údajne upozorniť na to, aby neočakávali v budúcnosti významné množstvo reklamy od štátu a aby sa "postavili na vlastné nohy".


Najvyšší španielsky súdny dvor v Madride pozastavil  trestné stíhanie humoristu Faca Díaza, ktorý čelil obvineniu zoskupenia obetí terorizmu, že vo svojom satirickom internetovom magazíne prispel k nactiutŕhaniu obetí teroristických útokov.
      Sudca Javier Gómez Bermúdez síce priznal, že inkriminované video nie je v súlade s jeho vkusom, avšak poznamenal, že obete teroru nezosmiešňuje.
      Kým spolok zastupujúci obete teroru označil humoristov skeč, v ktorom maskovaný oznámil, že vládni ľudovci "po 20 rokoch definitívne končia ozbrojené aktivity", a súčasne požadoval prepustenie pokladníka ľudovcov stíhaného pre ilegálne financovanie strany, za "bagatelizáciu" aktivít teroristickej organizácie Baskicko a jeho sloboda (ETA) a tým aj urážku obetí jej teroru, sudca bol iného názoru.
      Ľudovci premiéra Mariana Rajoya súčasne vyžili kauzu na protiofenzívu voči strane Podemos, ktorá sa podľa výsledkov prieskumov verejnej mienky môže stať po májových regionálnych a komunálnych voľbách najsilnejšou politickou stranou krajiny. Viacerí z politikov vládnej strany totiž naznačili, že Facu Díaz patrí medzi sympatizantov Podemos, a spomínanú scénku dali do priamej súvislosti so zakladateľom konkurenčného ľavicového subjektu Pablom Iglesiasom.
      Humorista to opakovane poprel a navyše aj na súde zdôraznil, že nemal najmenší zámer uraziť obete teroru ETA a že jeho scénka mala za cieľ výlučne pranierovanie korupčných škandálov.

Internetové stránky viacerých francúzskych celoštátnych denníkov sú dnes čiastočne nedostupné. Úvodná stránka sa síce používateľovi dá načítať, ale ďalšie stránky a rubriky už nie. Príčina tohto stavu nie je známa, ale na sociálnych sieťach sa špekuluje, že ide o rozsiahly počítačový útok.
Okrem webových strán celoštátnych periodík, napríklad L'Express, Le Parisien, 20 Minutes, France Inter, Mediapart či Marianne a ďalších, sú nedostupné aj ďalšie služby providera Oxalide, napríklad Alinea.fr alebo Kiloutou.fr.
Počítačoví experti si myslia, že ide o počítačový útok. Tento scenár sa však zatiaľ nepotvrdil, pretože by mohlo ísť aj o systémovú poruchu v sieti.
Od útokov islamistických extrémistov, ktoré sa minulý týždeň odohrali v Paríži a skončili sa smrťou 17 ľudí, francúzska armáda eviduje hackerské útoky na 19.000 francúzskych webových stránkach. Uviedol to vo štvrtok šéf odboru počítačovej bezpečnosti v generálnom štábe francúzskej armády kontradmirál Arnaud Coustilliere, podľa ktorého ide o bezprecedentný nárast ich počtu za jediný týždeň.
Mnohé z týchto počítačových útokov uskutočnili "viac- alebo menejčlenné" skupiny vrátane niektorých dobre známych islamistických hackerských skupín, informovala tlačová agentúra AP.
Vo väčšine prípadov hackeri dosiahli znefunkčnenie stránok ich zahltením požiadavkami (Denial of Service - DoS). Podľa kontradmirála išlo o rôzne stránky: od vojenských útvarov až po obchody s pizzou.


Copyright © TASR 2015