4. 1. 2015

National Society of Film Critics Awards

National Society of Film Critics Awards

Najlepším filmom roka 2014 je podľa americkej Národnej spoločnosti filmových kritikov (NSFC) snímka Zbohom jazyku, ktorú nakrútil Jean-Luc Godard. Za najlepšieho režiséra vyhlásili Richarda Linklatera, a to vďaka snímke Chlapčenstvo, ktorá vyniesla uznanie aj Patricii Arquette v kategórii Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe.
Päťdesiatsedemročný Brit Timothy Spall si za výkon vo filme Mr. Turner pripísal na konto ocenenie pre najlepšieho herca. Medzi herečkami triumfovala v rovnakej kategórii Marion Cotillard, a to vďaka snímkam The Immigrant a Dva dni, jedna noc. Najlepší herec vo vedľajšej úlohe je J.K. Simmons (Whiplash).
Dick Pope sa vo filme Mr. Turner postaral o najlepšiu kameru, Wes Anderson napísal najlepší scenár (Grandhotel Budapešť) a v kategórii dokumentov najviac zaujalo dielo Citizenfour Laury Poitras. Film Heritage Awards získali Ron Hutchinson, Ron Magliozzi a Peter Williamson.
Mená víťazov 49. ročníka zverejnili v sobotu 3. januára v newyorskom Elinor Bunin Munroe Film Center na základe hlasovania komisie NSFC, ktorú tvorí celkovo 59 členov.

Prehľad víťazov National Society of Film Critics Awards 2014:

Najlepší film: Zbohom jazyku (réžia: Jean-Luc Godard)
Najlepšia réžia: Richard Linklater (Chlapčenstvo)
Najlepší dokumentárny film: Citizenfour (réžia: Laura Poitras)
Najlepší scenár: Wes Anderson (Grandhotel Budapešť)
Najlepšia kamera: Dick Pope (Mr. Turner)
Najlepší herec: Timothy Spall (Mr. Turner)
Najlepšia herečka: Marion Cotillard (The Immigrant, Dva dni, jedna noc)
Najlepší herec vo vedľajšej úlohe: J.K. Simmons (Whiplash)
Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe: Patricia Arquette (Chlapčenstvo)
Film Heritage Awards: Ron Hutchinson, Ron Magliozzi, Peter Williamson

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.