23. 1. 2015

RADA RTVS NEWS

RADA RTVS NEWS

Celkovo sedem uchádzačov o post v Rade RTVS zabojuje na najbližšej schôdzi parlamentu o tri uvoľnené miesta. V termíne sa prihlásilo osem ľudí, Borisa Boda však Výbor NR SR pre kultúru a médiá do pléna neposunul, lebo nesplnil viacero podmienok.
Za oblasť rozhlasového vysielania kandidujú Ján Dianiška (navrhla ho Bardejovská televízna spoločnosť, s.r.o.), Ľubomír Guman (Liga za duševné zdravie), Juraj Kiesel (OZ Fórum Slovakia) a Ildikó Nagy (Nadácia otvorenej spoločnosti). Za oblasť práva sa o post v Rade RTVS uchádzajú Renáta Bačárová (Regionálne poradenské a informačné centrum Prešov), Michal Jesenko (Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím Krtkovčatá v Humennom) a David Soukeník (Paneurópska vysoká škola, n. o.).
Úlohou poslancov bude zvoliť dvoch zástupcov z oblasti rozhlasového vysielania a jedného z oblasti práva. Dôvodom je skutočnosť, že 10. februára 2015 skončí funkčné obdobie Vladimírovi Slovákovi a Ildikó Nagy (oblasť rozhlasového vysielania) a Michalovi Jesenkovi (oblasť práva).
V prípade, že nebudú zvolení členovia rady z navrhovaných kandidátov, do opakovanej voľby postúpia uchádzači, ktorí získajú najvyšší počet hlasov. Počet kandidátov v opakovanej voľbe musí byť minimálne dvojnásobkom počtu členov, ktorých je potrebné zvoliť.

Copyright © TASR 2015