23. 1. 2015

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS



Výbor Národnej rady SR pre kultúru a médiá si pozve predsedu Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) Miloša Mistríka na svoje rokovanie až po februárovom referende. Pre TASR to dnes uviedol predseda výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD) s tým, že dôvodom sú spoty Aliancie za rodinu, ktoré niektoré televízie odmietli odvysielať.
"Až po referende preto, lebo RVR bude mať zmapované, ktorá televízia dostala ponuku, ktorá odmietla a ak existuje legislatívna diera, čo si myslíme, že existuje, pokúsime sa ju napraviť," vysvetlil Jarjabek. Výbor teda podľa jeho slov na svojom poslednom zasadnutí jednohlasne odsúhlasil, že sa problémom chce zaoberať.
Od Mistríka by chceli poslanci počuť, či môžu televízie odmietnuť takúto platenú reklamu, alebo nie, a či je to v súlade so zákonom. "Zdvihli sme ruku za to, že sa tým budeme zaoberať. My pána Mistríka určite zavoláme, aby sme sa poradili, ako sa to dá riešiť, ale až po referende," dodal Jarjabek.
Aj Jozef Viskupič (OĽaNO), ktorý pozvanie Mistríka navrhol, tvrdí, že v legislatíve chýbajú pravidlá upravujúce správanie sa televízií pred referendom. "Ak pán Jarjabek vyhodnotí, že to bude lepšie po referende, tak to bude po ňom. Do referenda aj tak nestihneme zákon upraviť," priznal člen OĽaNO s tým, že upravenú legislatívu vypracuje buď rezort kultúry, alebo mediálny výbor. Viskupič zároveň tvrdí, že poslanci sa s Mistríkom ešte pred referendom osobne stretnú.
Reklamné spoty Aliancie za rodinu propagujúce referendum odvysiela len katolícka televízia LUX, na obrazovkách Markízy, JOJ ani RTVS sa neobjavia. Aliancia oznámila, že sa obráti na súd s antidiskriminačnou žalobou. Krok televízií totiž považuje za nezákonnú cenzúru, pričom sa domnieva, že je na ne vyvíjaný nátlak, aby neotvárali o otázkach referenda celospoločenskú diskusiu.
Generálny riaditeľ RTVS Václav Mika upozornil, že RTVS neodmietla vysielať spot Aliancie za rodinu, zaujala len principiálny postoj. Mika vysvetlil, že doteraz nedostali požiadavku ani objednávku na vysielanie spotu, takže zatiaľ nemali o čom rozhodovať. V stanovisku podľa neho vyjadrili iba formálny postoj, že takýto typ reklamy je v rozpore s ich vnútorným predpisom. Tiež systémový postoj, ako sa RTVS správa pred voľbami a referendami. Ten je taký, že telerozhlas sa všeobecne vyhýba vysielaniu politickej reklamy.

Copyright © TASR 2015