11. 1. 2015

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) zvažuje vydávanie vlastných novín. Podľa materiálu, ktorým sa regionálni poslanci zaoberali na konci minulého roka, chce vyšší územný celok takýmto spôsobom zabezpečiť, aby informácie o dianí v NSK dostávali všetci jeho obyvatelia.
Kraj v súčasnosti pri propagácii svojej činnosti využíva inzerciu v súkromných médiách. Má predplatené stránky v regionálnych mesačníkoch, okrem toho si platí aj za vysielací čas v súkromnom rádiu a v regionálnych televíziách. V roku 2015 má v rozpočte na mediálnu spoluprácu schválenú sumu 117.000 eur. Podľa slov riaditeľa Úradu NSK Dušana Guťana je však nevýhodou, že noviny, v ktorých sú informácie o NSK, si obyvatelia kraja musia kupovať a ani jedno z elektronických médií nemá také pokrytie, aby jeho vysielanie bolo dostupné všetkým obyvateľom kraja.
Podľa Úradu NSK by vydávanie vlastných novín mohlo tento nedostatok odstrániť. „Ak je cieľom našej masmediálnej komunikácie zabezpečenie práva na otvorenú a objektívnu informovanosť pre každého obyvateľa kraja, bez akéhokoľvek spôsobu diskriminácie v tomto smere, kraj navrhuje vydávanie vlastného tlačového periodika. Mesačník NSK so stopercentnou mutáciou v maďarskom jazyku by sa zdarma distribuoval do všetkých domácností. Mali by tak k nemu prístup všetci obyvatelia kraja,“ skonštatoval Guťan.
Ako doplnil, podľa finančných kalkulácií by vydávanie vlastného mesačníka s nákladom 250.000 kusov malo byť pre NSK lacnejšie ako súčasné nakupovanie inzercie v súkromných médiách. „Ročné náklady na vydávanie vlastného mesačníka by boli približne 96.000 eur. V rozpočte NSK na rok 2015 je na celkovú mediálnu spoluprácu schválená suma 117.000 eur, rovnako ako v roku 2014. Z toho vyplýva, že rozpočet v roku 2015 by sa v položke mediálna spolupráca ani pri vydávaní vlastného mesačníka nezvyšoval,“ skonštatoval Guťan.
Riadenie mesačníka by malo byť podľa predstáv Úradu NSK kolektívne. Obsah jednotlivých čísel by navrhovala redakčná rada, v ktorej by mali paritné zastúpenie všetky poslanecké kluby krajského zastupiteľstva i zástupca nezávislých poslancov. Úrad NSK by v redakčnej rade zastupoval riaditeľ a členkou redakčnej rady by bola aj hovorkyňa predsedu NSK. O tom, či kraj začne vydávať vlastné noviny, však zatiaľ nie je rozhodnuté. V prípade, že by napokon poslanci tento zámer odsúhlasili, nové periodikum samosprávneho kraja bude zrejme vydávané pod názvom Župné ozveny. „Môže mať aj oficiálny názov kraja, teda Nitriansky samosprávny kraj – mesačník pre občanov. Definitívne meno mesačníka by vzišiel až z kolektívnych návrhov redakčnej rady pred tvorbou prvého čísla,“ dodal Guťan.

Copyright © TASR 2015