21. 1. 2015

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

 

Spoty Aliancie za rodinu k referendu, ktoré odmietli vysielať televízie Markíza, JoJ aj RTVS, odvysiela katolícka televízia Lux. Ako informovala agentúru SITA Eva Hrešková, Konferencia biskupov Slovenska, ktorá je väčšinovým vlastníkom TV Lux, sa rozhodla poskytnúť časť svojho reklamného vysielacieho priestoru v televízii na vysielanie uvedeného spotu, pretože nejde o politickú reklamu. Spot Aliancie za rodinu bude televízia vysielať oddnes v rámci reklamných blokov. Televízia Lux je slovenská katolícka televízia, ktorá spustila samostatné vysielanie v roku 2008 prostredníctvom satelitu a káblovej televízie.
Žiaden zákon exaktne vysielateľom neprikazuje ani nezakazuje vysielanie kampane k referendu, tvrdí hovorkyňa Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) Lucia Jelčová. "To znamená, že vysielateľ nie je povinný reklamné spoty súvisiace s referendom odvysielať. Ak sa rozhodne kampaň vysielať, musí dbať na dodržanie ustanovení, ktoré by vysielaním mohli byť porušené," konštatovala pre agentúru SITA minulý týždeň hovorkyňa RVR Lucia Jelčová. Pod hrozbou sankcií je zakázaná napríklad politická a náboženská reklama.
Referendum so štyrmi otázkami žiadala vypísať Aliancia za rodinu, jej petíciu podpísalo približne 400-tisíc ľudí. Ústavnosť referendových otázok posudzoval ústavný súd na základe podania prezidenta Andreja Kisku. V súlade s ústavou nie je tretia referendová otázka: „Súhlasíte s tým, aby žiadnemu inému spolužitiu osôb okrem manželstva nebola priznaná osobitná ochrana, práva a povinnosti, ktoré sú právnymi normami k 1. marcu 2014 priznané iba manželstvu a manželom – najmä uznanie, registrácia či evidovanie ako životného spoločenstva pred verejnou autoritou, možnosť osvojenia dieťaťa druhým manželom rodiča?“


©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.