31. 1. 2015

Zomrela Geraldine McEwanová

Zomrela Geraldine McEwanová

Britská dlhoročná herečka Geraldine McEwanová zomrela vo veku 82 rokov počas liečby mozgovej porážky. Bola známa mnohými úlohami, ale najviac sa preslávila ako predstaviteľka slečny Marplovej v 12 častiach televízneho seriálu podľa detektívok spisovateľky Agathy Christie. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.
Jej úmrtie oznámili herečkine dve deti: McEwanová zomrela v piatok po tom, čo ju koncom októbra postihla mozgová mŕtvica. Odvtedy bola hospitalizovaná.
McEwanová vystupovala mnoho rokov v divadle, televízii a vo filmoch. Na javisku účinkovala s hereckými hviezdami ako Laurence Olivier, Albert Finney a s ďalšími špičkovými britskými hercami.
Získala množstvo ocenení vrátane ceny BAFTA v kategórii najlepšia herečka za výkon v dramatickom filme "Oranges Are Not the Only Fruit" z roku 1989.
Narodila sa v meste Old Windsor, 30 kilometrov západne od Londýna, a divadelný debut absolvovala ako 14-ročná. O štyri roky ju už obsadzovali do hlavných rolí. Excelovala v Shakespearových hrách, kde stelesňovala hlavné postavy - napríklad v hrách Veľa kriku pre nič a Hamlet. Jedno zo Shakespearových diel režírovala.
Slečnu Marplovú stvárňovala v 12-dielnom televíznom seriáli v rokoch 2004-2008.
Keď oznamovala, že z úspešného seriálu odchádza, povedala, že hrať túto rolu bol "úžasný zážitok" a odnáša si spomienky plné lásky.
Počas kariéry sa objavila takisto vo filme "Robin Hood: Kráľ zbojníkov", kde hrala čarodejnicu po boku Kevina Costnera a Alana Rickmana.
Takmer 50 rokov bola vydatá za Hugha Cruttwella, bývalého šéfa Kráľovskej akadémie dramatických umení. Zomrel v roku 2002. Po manželoch zostali ich dve deti, Greg a Claudia.

Copyright © TASR 2015