12. 1. 2015

Zomrela Jelena Obrazcovová

Zomrela Jelena Obrazcovová


Vo veku 75 rokov zomrela dnes v Nemecku ruská operná speváčka Jelena Obrazcovová. Pre agentúru TASS to potvrdila riaditeľa Kultúrneho centra Jeleny Obrazcovovej Irina Černovová, ktorá odmietla uviesť príčinu smrti.
Agentúra Interfax informovala, že Obrazcovová v novembri 2014 na radu svojich ruských lekárov odcestovala na zimu do Nemecka. Kvôli tomu zrušila aj koncert, ktorý mala mať 11. decembra v Kremeľskom paláci.
Obrazcovová sa narodila 7. júla 1939 v Leningrade. V repertoári mala diela 100 skladateľov, interpretovala diela opernej, komornej i duchovnej hudby, ale aj ruské ľudové piesne a balady. Rada spievala aj klasické operety i džezové štandardy. V roku 1976 získala titul národnej umelkyne ZSSR.
Pohreb opernej speváčky sa uskutoční v Moskve. Jeho dátum ešte nie je určený. Miestom posledného odpočinku bude podľa všetkého Novodevičí cintorín. Zádušná omša by sa mala konať v Chráme Krista Spasiteľa, informovala RIA Novosti. Hrala vo viacerých televíznych a filmových adaptáciách / Carmen a Cavalleria rusticana Franca Zeffirelliho/.

Copyright © TASR 2015