26. 2. 2015

CHARLIE HEBDO SPECIAL

CHARLIE HEBDO SPECIAL

Viac ako štvrtina moslimov žijúcich v Británii sympatizuje podľa prieskumu BBC s motívmi vražedného útoku extrémistov na francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo. Veľká väčšina z nich však odmieta použitie násilia.
Telefonický prieskum pre BBC, ktorý sa uskutočnil na vzorke 1000 občanov Británie s moslimským vierovyznaním, ukázal, že 27 percent opýtaných respondentov súhlasilo s tvrdením: "Som istým spôsobom naklonený motívom útokov na Charlie Hebdo v Paríži".
V prípade, že by bol prieskum skutočným obrazom verejnej mienky, by tak s motívmi útočníkov sympatizovalo asi 700.000 ľudí z odhadovaného počtu 2,7 milióna moslimov žijúcich v Británii, uviedla agentúra DPA.
Asi 32 percent opýtaných uviedlo, že "rozumie motívom tých, čo útočia v mene islamu, ak došlo k urážke ich náboženstva".
Na druhej strane, až 85 percent opýtaných nesúhlasilo so výrokom, že "organizácie, ktoré zverejňujú obrázky proroka Mohameda, si zaslúžia čeliť útokom".
Viac ako dve tretiny respondentov sa v prieskume nestotožnili s tvrdením, že "západná liberálna spoločnosť sa nikdy nemôže porovnať s islamom". Približne 93 percent opýtaných uviedlo, že moslimovia žijúci v krajine by mali "vždy dodržiavať britské zákony".
Pri vražednom útoku islamských radikálov na redakciu ľavicového týždenníka Charlie Hebdo v Paríži zo 7. januára tohto roka prišlo o život 12 ľudí.

Copyright © TASR 2015