27. 2. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Traja v stredu zadržaní novinári panarabskej televíznej stanice al-Džazíra, ktorých predviedli na políciu v súvislosti s vypustením bezpilotného lietadla v Boulognskom lesíku pri Paríži, sú opäť na slobode. Jeden z nich sa však na budúci týždeň bude zodpovedať pred súdom, informoval dnes rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF s odvolaním sa na francúzske justičné zdroje.
Prípad troch žurnalistov však podľa vyšetrovateľov nemá žiadnu súvislosť s opakovanými preletmi bezpilotných lietadiel nad francúzskom metropolou počas uplynulých nocí. Osoby, ktoré stoja za nimi podobne ako za preletmi "drónov" v iných regiónoch Francúzska, zostávajú zatiaľ neznáme.
Vyšetrovatelia informovali, že jeden z novinárov bezpilotné lietadlo riadil, druhý ho nakrúcal a tretí sa prizeral. Bezpilotné lietadlo, o ktorom chceli novinári na podnet jedného z kolegov nakrútiť reportáž, francúzske úrady zhabali.
V priebehu uplynulých nocí zaznamenali v rôznych parížskych lokalitách opakované prelety bezpilotných lietadiel. Úradom sa nepodarilo žiadne z nich zhabať ani odhaliť osoby, ktoré možno dať do súvislosti s týmito aktivitami.
Stroje registrovali napríklad pri americkej ambasáde, francúzskom parlamente, Eiffelovej veži, námestiach Bastille a Concorde, ako aj pri Invalidovni.
Ešte v januári bezpilotné lietadlo preletelo aj ponad Elyzejský palác, sídlo francúzskeho prezidenta, neskôr aj nad základňou francúzskych jadrových ponoriek. Vlani prišli tiež hlásenia o podobnom narušení vzdušného priestoru nad asi 20 francúzskymi jadrovými elektrárňami.
Bezpečnostné zložky pripúšťajú, že zatiaľ nemajú vysvetlenie pre tieto prelety.

Zväzová organizácia macedónskych novinárov ZNM vyzvala dnes ministerku vnútra tejto balkánskej krajiny Gordanu Jankulovskú a šéfa tamojšej kontrašpionáže Sašu Mijalkova na rezignáciu. V súvislosti s odhaleniami okolo nezákonného odpočúvania v krajine súčasne apelovala na prokuratúru, aby konala, informuje tlačová agentúra APA.
Líder opozičného Sociálno-demokratického zväzu Macedónska (SDSM) Zoran Zajev nedávno obvinil miestne úrady z dlhodobého nezákonného odpočúvania viac ako 20.000 občanov krajiny. Podľa vlastných slov bol on osobne odpočúvaný najmenej štyri roky, čo len v uplynulom období platilo o viac ako 300 hovoroch, ktoré absolvoval s inými predstaviteľmi opozície.
Na Zajevovej tlačovej konferencii 9. februára došlo aj k prezentácii audiozáznamov, u ktorých ide údajne o záznamy odpočúvaných hovorov. Vzhľadom na kvantitu mohli čosi podobné realizovať iba macedónske bezpečnostné služby, vyhlásil Zajev a dodal, že medzi odpočúvanými mali byť viacerí súčasní ministri, predstavitelia opozície, ako aj novinári.
Podľa materiálov, ktoré majú sociálni demokrati k dispozícii, boli po niekoľko rokov odpočúvaní aj niektorí novinári.
Investigatívna žurnalistka Žana Lupevská pre srbské médiá uviedla, že osobne bola odpočúvaná od roku 2011. Súčasne avizovala žalobu, a to aj na prevádzkovateľa mobilnej siete, ktorý odpočúvanie dopustil.
Macedónsky premiér Nikola Gruevski obvinil ešte na sklonku januára spomínaného opozičného predáka z prípravy štátneho prevratu. Súčasne informoval, že pri ich štyroch osobných stretnutiach hrozil predstaviteľ opozície zverejnením diskriminačných materiálov v prípade, že predseda vlády neodstúpi, a to s cieľom vyvolať predčasné voľby v krajine.
Podľa mediálnych oficiálne nepotvrdených informácií došlo vtedy k zadržaniu troch osôb, vrátane niekdajšieho šéfa macedónskej tajnej služby Zorana Veruševského, a to pre podozrenie zo spolupráce s nemenovanou zahraničnou tajnou službou. Vo februári zadržali v Macedónsku údajne najmenej dvoch ďalších podozrivých.
Predseda macedónskej vlády však opozičnú kritiku v stredu opakovane odmietol a zo škandálu okolo odpočúvania obvinil nemenované zahraničné spravodajské služby.


Vydierač, ktorý sa viac ako rok vyhrážal dvom televíznym osobnostiam známym nielen v Holandsku, ale aj nemecky hovoriacich krajinách - moderátorke Linde de Mol a jej bratovi, producentovi Johnovi de Molovi - požadoval päť miliónov eur. V prípade nezaplatenia hrozil, že ublíži moderátorke a jej deťom.
Uviedla to tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na dnešné informácie prokuratúry v Utrechte.
Holandská polícia informovala o kauze na sklonku septembra 2014. V decembri potom zadržala 70-ročného muža, ktorý sa k trestnej činnosti priznal.
Moderátorka čelila hrozbám od októbra 2013, jej brata, ktorý zarobil miliardy eur na reality šou Big Brother, vydieral práve tento muž.
Zadržaného by v utorok mali predviesť formálne pred sudcu, termín procesu zatiaľ nestanovili. Podľa informácií prokuratúry ešte objasňovanie prípadu, predovšetkým možívu činu, pokračuje.


Copyright © TASR 2015




Americká speváčka Lady Gaga sa predstaví v piatej sezóne seriálu American Horror Story (2011). Dvadsaťosemročná rodáčka z New Yorku to oznámila prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter, kde zverejnila krátke video. V ňom prezradila, že nová séria bude mať podtitul Hotel a na obrazovky americkej televízie FX sa dostane v októbri tohto roka. Tvorcovia šou zatiaľ nezverejnili mená ďalších umelkýň či umelcov, ktorí by sa mali objaviť v nových epizódach.
Hororový seriál American Horror Story prinášajú na obrazovky scenáristi Ryan Murphy a Brad Falchuk. Každá sezóna pritom rozpráva iný samostatný príbeh. Seriál si od svojho uvedenia v roku 2011 pripísal na konto dve nominácie na Zlatý glóbus v kategóriách Najlepší dramatický seriál a Najlepší miniseriál alebo televízny film. Ďalšie štyri nominácie si vyslúžila Jessica Lange, pričom hneď prvú z nich sa jej v roku 2012 podarilo premeniť na víťazstvo. Jednu nomináciu získala aj Kathy Bates, ktorá v projekte účinkuje od roku 2013. Seriál má tiež na konte osem cien Primetime Emmy. Štyridsaťdeväťročný Murphy, ktorý sa podieľa aj na seriáli Glee (2009), je údajne veľkým fanúšikom Lady Gaga. Speváčka ho inšpirovala k vytvoreniu epizód Theatricality či A Katy or a Gaga.
Lady Gaga, vlastným menom Stefani Joanne Angelina Germanotta, sa preslávila skladbami Just Dance a Poker Face z debutového albumu The Fame (2008). Na konte má šesť cien Grammy, pričom dve z nich si vyslúžila vďaka skladbe Bad Romance z EP The Fame Monster (2009). Z druhého albumu Born This Way (2011) pochádzajú single Born This Way, Judas, Edge Of Glory, You And I a Marry The Night. Začiatkom novembra 2013 vydala tretiu štúdiovku Artpop a o necelý rok neskôr sa do predaja dostal album Cheek To Cheek (2014), ktorý nahrala s Tonym Bennettom. Lady Gaga predala celosvetovo približne 27 miliónov kópií albumov a 125 miliónov kópií singlov. Magazín Forbes ju označil za najvplyvnejšiu celebritu roka 2011 a v roku 2012 ju zaradil medzi najmocnejšie ženy sveta.

Americký televízny kanál Disney XD pripravuje reboot seriálu Káčerovo (1987 - 1990). Nové epizódy animovaného hitu plánujú začať vysielať v roku 2017. Diváci a diváčky sa môžu tešiť na Strýka Držgroša, jeho synovcov Huiho, Duiho a Luiho či legendárneho Káčera Donalda. V príbehoch sa objavia aj Gyro Vynálezca, Tryskáč McKač, zločinci Dlhoprstí a ďalší.
Seriál z dielne spoločnosti Walta Disneyho niekoľkokrát nominovali na Daytime Emmy, pričom v roku 1990 sa mu podarilo cenu aj získať. Pôvodný projekt ponúkol sto epizód. "Naša nová sezóna prinesie rovnakú energiu a dobrodružného ducha novej generácii," uviedol Marc Buhaj z Disney XD pre ABC News.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.