17. 2. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Zahraničné investície za viac ako 4 miliardy korún (144,73 milióna eur) prilákali vlani do Česka takzvané stimuly, ktoré umožňujú vrátiť filmovým štábom 20 % z nákladov dokázateľne vynaložených v Českej republike. Informoval o tom na svojej internetovej stránke denník E15.
Podľa riaditeľky Štátneho fondu kinematografie Heleny Bezděk Frankovej tak Česko dokáže konkurovať 14 európskym krajinám, kde podobná podpora existuje.
V Česku sa vlani nakrúcal napríklad americký film Unlocked s Michaelom Douglasom, pričom filmári za služby, prenájmy a na výplaty minuli zhruba 120 miliónov Kč.
Do susednej krajiny sa vracajú aj ázijskí filmári. "Čínski producenti sú zaujímavými partnermi do budúcnosti. Nenájdu tu len historické lokality, ale aj skvelé filmárske zázemie," pripomenula Helena Bezděk Franková.
Pri filme Somewhere Only We Know dosiahli podľa nej stimuly výšku 7,8 milióna Kč, keďže filmári minuli v ČR takmer 39 miliónov Kč. Na filme sa podieľal rad českých tvorcov: 150-členný štáb tvorili z polovice domáci. A hoci tu pri výrobe nebolo utratených toľko zahraničných investícií ako na iných projektoch, film má v Číne veľký ohlas a znamená teda potenciálny prílev čínskych turistov a veľkú propagáciu Českej republiky.
"Sme krajina, kde sa nemusia stavať kulisy. Keď investujeme 800 miliónov Kč do stimulov filmárom, čistý zisk sú 4 miliardy Kč," poznamenal nedávno minister kultúry Daniel Herman.
Na tento rok má zatiaľ Štátny fond kinematografie k dispozícii 500 miliónov Kč a Herman verí, že sa to podarí rovnako ako vlani zvýšiť na 800 miliónov.
Prvá časť seriálu Mušketieri televízie BBC vznikla v ČR v roku 2013, ďalšie vlani a tretia je plánovaná na tento rok. Zatiaľ sa predal do 143 krajín. Podľa Ludmily Claussovej z Českej filmovej komisie tu britskí filmári pri práci minuli takmer 253 miliónov Kč a získali späť 50,5 milióna Kč. Zamestnali pritom 130 českých členov štábu, 3000 komparzistov a vyše 2000 živnostníkov a malých a stredných podnikateľov ako dodávateľov. Natáčali v 11 historických objektoch, na stavbe dekorácií sa podieľali českí tesári, stolári, maliari, reštaurátori, elektrikári či záhradníci. Prácu našli aj sklári, keramikári, kovotepci, sedlári, brašnári, zbrojári a 85 % kostýmov bolo vyrobených v Česku.
"Pre každého, kto robí v televízii, je Česká republika radosť. Rozumejú tu filmárčine a dokážu vyjsť v ústrety potrebám produkcie, pretože majú skúsenosti s natáčaním zahraničných filmov vrátane Casina Royale a Mission: Impossible, ale aj BBC drám ako Červený bedrovník alebo Karol II. - Moc a vášeň," uviedol producent Colin Wratten.
Pochválil spoločnosť Czech Anglo Productions, s ktorou spolupracuje, a upozornil, že historické lokality dodajú seriálu veľkolepý rozmer celovečerného filmu. Pripomenul tiež, že pivo stojí len jednu libru a je výborné. "To urobí radosť každému štábu," dodal.

Copyright © TASR 2015