10. 3. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Tohtoročnú cenu Európskej asociácie tlačových agentúr (EANA) za vynikajúcu kvalitu spravodajstva získala francúzska tlačová agentúra Agence France-Presse (AFP) a riaditeľka jej globálneho spravodajstva Michele Léridonová.
AFP získala ocenenie za reportáže o Islamskom štáte (IS) a za iniciovanie diskusie o etike a publikovaní v čase vzrastajúceho politického násilia, oznámila dnes rada združenia EANA, ktorá je zároveň porotou pri udeľovaní týchto ocenení.
"AFP a pani Léridonová iniciovali po vražde humanitárnych pracovníkov a novinárov a záplave propagačných záberov diskusiu o vyváženosti novinárskej povinnosti informovať verejnosť a o potrebe vyhnúť sa vytváraniu propagandy. Pani Léridonová ohľaduplným spôsobom zdôraznila dôležitosť monitorovania zložitých a brutálnych správ, potrebu bezpečnosti novinárov, ako aj zachovávanie dôstojnosti obetí, ktoré extrémisti zverejňujú na sociálnych sieťach," uvádza sa vo vyhlásení rady EANA.
Léridonová je riaditeľkou globálneho spravodajstva AFP od polovice minulého roka. Do tejto agentúry nastúpila v roku 1981, predtým pracovala v regionálnej dennej tlači. V rámci AFP pôsobila v parížskom ústredí agentúry, ako zástupkyňa riaditeľa pobočky v Abidjane i ako zástupkyňa oddelenia sociálnej práce a zástupkyňa šéfredaktora pre európsko-africké otázky.
V rokoch 2004-06 viedla oddelenie sociálnej práce. V roku 2009 ju vymenovali za šéfku agentúrnej pobočky v Ríme.
Ocenenie, diplom, gravírované pero a prémiu vo výške 1000 eur odovzdá Léridonvej predseda EANA Clive Marshall na výročnom valnom zhromaždení tejto organizácie, ktoré sa uskutoční 23.-25. septembra vo švajčiarskej Ženeve.

Desať ľudí zahynulo v pondelok na severozápade Argentíny pri zrážke dvoch vrtuľníkov, zúčastňujúcich sa nakrúcania televízneho programu. Informovala o tom BBC s odvolaním sa na políciu.
K nehode došlo v provincii La Rioja neďaleko mesta Villa Castelli, ktoré leží 1170 kilometrov severozápadne od argentínskej metropoly Buenos Aires.
Úrady sa domnievajú, že helikoptéry sa zrazili vo vzduchu.
Podľa miestnych médií pasažiermi boli Francúzi, ktorí sa zúčastňovali na medzinárodnej súťaži zameranej na vytrvalosť a prežitie v náročných podmienkach. Súťaž sa koná každý rok v provincii La Rioja a vysiela sa aj v iných štátoch.
V jednom vrtuľníku sa nachádzal televízny štáb, v druhom súťažiaci. Pri nešťastí zahynuli aj obaja argentínski piloti. Jeden z vrtuľníkov patril provinčnej vláde, uviedla agentúra Télam.

Vlastnú sociálnu sieť "Caliphate Book" si zriadili stúpenci extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), ktorých aktivity sú na štandardných sociálnych sieťach ako Facebook či Twitter zakázané a spadajú pod blokádu.
Internetová stránka 5elafabook.com, ktorá nápadne pripomína Facebook, pričom pôsobí nedokončene, vstúpila do prevádzky v nedeľu. Hneď v pondelok však správcovia jej aktivity pozastavili, nefunkčný je aj jej účet na Twitteri.
Podľa anglicky napísaného odkazu, ktorý sa zjaví na úvodnej strane 5elafabook.com pozastavil tento web svoje aktivity dočasne, aby "ochránil informácie a detaily o svojich členoch a ich bezpečnosť".
Bojovníci IS, ktorí na dobytých územiach v Iraku a Sýrii vyhlasujú islamský kalifát, často pre šírenie svojich posolstiev využívajú sociálne médiá. Prostredníctvom internetu zdieľajú aj správy o svojich víťazstvách a úspechoch vo vojnových aktivitách, zverejňujú tiež videá znázorňujúce odrezávanie hláv zajatcom.
Všetky hlavné sociálne médiá sa snažia odstraňovať zo svojich archívov odkazy na videá zobrazujúce usmrcovanie zajatcov. Vlády väčšiny krajín vyzvali na posilnenie zákazov proti využívaniu internetu pre aktivity militantov.
Kto je zriaďovateľom 5elafabook.com, ani koľko členov táto sieť zahŕňa, nie je podľa Reuters známe. Úvodný odkaz síce tvrdí, že stránka je nezávislá a nie je financovaná zo zdrojov IS, uvádza však, že militantná skupina sa šíri do celého sveta "z vôle Alaha".
Podporovatelia IS na inom internetovom fóre diskutovali o tom, či je platforma ako 5elafabook.com dôveryhodná, prípadne či ju nemôžu využívať nepriatelia IS pre účely tajných služieb, uviedla americká organizácia SITE Intel, monitorujúca aktivity militantov na internete.

Copyright © TASR 2015

Americká televízia AMC uvedie koncom leta v premiére spinoff seriálu Walking Dead (2010), pričom už o rok by sa mala na obrazovky dostať aj druhá séria. V pondelok o tom informovali zástupcovia AMC. Názov pripravovaného projektu však zatiaľ držia v tajnosti. V médiách sa ako možné názvy šou objavili Fear the Walking Dead či Cobalt.
Walking Dead vzniká podľa rovnomenného komiksu Roberta Kirkmana. Seriál sa zameriava na následky apokalypsy, ktorá zmenila ľudí na zombie. V centre príbehu je skupina jednotlivcov, ktorí nešťastie prežili. Na čele s bývalým policajným dôstojníkom Rickom Grimesom v podaní Andrewa Lincolna cestujú naprieč USA a hľadajú si nový domov, v ktorom by ich neohrozovali zombie. Čím je ich situácia bezútešnejšia, tým viac ich vôľa prežiť núti robiť takmer čokoľvek.
Prvú sériu spinoffu bude tvoriť šesť epizód. Dej sa tentoraz presunie do Los Angeles, kde sa skupinka preživších v podaní Cliffa Curtisa, Kim Dickens, Franka Dillanea a Alycie Debnam-Carey bude snažiť uniknúť pred živými mŕtvolami. "Vedomie, že sme uzavreli kontrakt na dve série, nás posilňuje v tom, čo robíme, a to že zástupcovia AMC súhlasili s produkciou, považujem za prejav naozajstnej dôvery. Osobne to vnímam ako znak toho, že sú rovnako ako my presvedčení, že sa nám podarilo splniť cieľ, a to prísť s niečím originálnym, čo by vzdalo hold pôvodnej šou a rozšírilo svet, ktorý som vytvoril, a priniesť do toho príbehu niečo nové. Som vďačný, že máme možnosť vyrozprávať tento úžasný príbeh a ukázať fanúšikom, že pokiaľ ide o Walking Dead videli zatiaľ iba nepatrný zlomok toho celého," prezradil Kirkman. "Máme k dispozícii skvelých scenáristov a hviezdne herecké obsadenie," doplnil producent Dave Erickson, ktorý je podľa vlastných slov z pripravovaného diela rovnako nadšený ako Kirkman.

Americký herec Don Johnson sa predstaví v pilote dramatického seriálu Boom. Informoval o tom portál Deadline. Projekt vzniká pod dohľadom producenta Tonyho Krantza a spoločnosti ABC Studios. Scenár píšu Josh Pate a Rodes Fishburne a na režisérsku stoličku sa posadí Jonas Pate.
Dielo sa bude zameriavať na najväčší objav ropy v amerických dejinách. Množstvo "čierneho zlata", na ktoré v Severnej Dakote narazili v roku 2006, je porovnateľné s objemom, akým disponuje Saudská Arábia a spomínanému štátu zaistilo ekonomickú prosperitu. Šesťdesiatpäťročný Johnson stvárni ropného magnáta Hapa Boyda. Rodák z Flat Creek v Missouri bude pilot zároveň aj produkovať. Ďalšími výkonnými producentmi budú už spomínaní bratia Josh a Jonas Pateovci.
Dona Johnsona preslávila úloha v seriáli Miami Vice (1984 - 1990), za ktorý v roku 1986 získal Zlatý glóbus. Okrem toho si zahral aj v snímkach Mŕtvy gang (1989), Horúce miesto (1990), Prázdniny v raji (1991), Včera narodení (1993), Diablov advokát (1993), Zelený svet (1996), Stalo sa v Ríme (2010), Machete (2010), Divoký Django (2012) či Jedna za všetky (2014).

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.