20. 3. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Moldavské úrady vo štvrtok zamietli vstup do krajiny dvom ruským novinárom, ktorí tu chceli premietať dokumentárny film o Kryme. Vstup do krajiny im pritom odopreli až na nasledujúcich päť rokov. Hovorkyňa ministerstva vnútra Alina Merliciová vo štvrtok uviedla, že vstup do krajiny zamietli Dmitrijovi Kiselevovi, hlave hlavnej ruskej spravodajskej agentúry, a Andrejovi Kondrašovovi ktorý je tvorcom dokumentu Krym. Cesta domov. Obaja sú "na zozname zahraničných občanov, ktorým je zakázané vstúpiť do Moldavska", uviedla Merliciová a dodala, že toto rozhodnutie urobil Úrad pre migráciu a azyl.
Vo štvrtok večer letiskové úrady taktiež zabránili vstúpiť do krajiny posádke ruskej televízie. Podľa moldavskej informačnej a bezpečnostnej služby "film v krajine nie je vítaný".

Frontman americkej kapely Foo Fighters Dave Grohl naznačil, že dokumentárny seriál Sonic Highways (2014) by mohol mať pokračovanie. Filmový počin v réžii 46-ročného rodáka z Ohia priblížil výrobu najnovšieho rovnomenného albumu skupiny, pričom hudobníci každú skladbu nahrali v inom americkom meste. "Na svete je veľa nahrávacích štúdií," uviedol Grohl pre magazín Billboard. "Ak by sme šli napríklad do londýnskeho Abby Road, bolo by zábavné urobiť interview s niekým ako Paul McCartney a George Martin. Bolo by to skvelé," povedal tiež. "Alebo ísť napríklad do Berlína a pozhovárať sa s Davidom Bowiem či Iggym Popom," doplnil.
Multiinštrumentalista Dave Grohl založil kapelu Foo Fighters v roku 1994. Urobil tak po tom, ako zomrel Kurt Cobain - frontman legendárnej Nirvany, kde Grohl pôsobil ako bubeník. Skupina má na konte zatiaľ osem štúdiových albumov - Foo Fighters (1995), The Colour And The Shape (1997), There Is Nothing Left To Lose (1999), One By One (2002), In Your Honor (2005), Echoes, Silence, Patience & Grace (2007), Wasting Light (2011) a spomínaný Sonic Highways. Foo Fighters doteraz 25 ráz nominovali na prestížne hudobné ceny Grammy, pričom jedenásť nominácií sa im podarilo premeniť na sošky.


©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Lotyšská vláda rozhodla o zriadení štátneho televízneho kanála LTV3, ktorý bude vysielať v ruskom jazyku, a to od polovice budúceho roka.
Informovala o tom v Rige tamojšia národná mediálna rada.
Signál novej televíznej stanice by mal pokryť celé územie pobaltskej republiky, pre rusky hovoriacu populáciu Latgalska sa ráta v programe s regionálnym vysielaním.
Početná ruská menšina v Lotyšsku tvorí viac ako tretinu tamojšieho obyvateľstva. Vedenie krajiny chce terajším krokom zabrániť, aby v Lotyšsku žijúci Rusi čerpali informácie výlučne z elektronických médií Ruskej federácie.
Susedné Estónsko sa z podobných príčin odhodlalo k rovnakému kroku už vlani, a to v prípade štátnej rozhlasovej stanice, ktorá by mohla začať vysielať už v tomto roku.

Copyright © TASR 2015