16. 3. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Grécky minister financií Janis Varufakis vystupujúci proti úsporným opatreniam dnes vyhlásil, že ho mrzí fotografia zverejnená francúzskym magazínom Paris Match, ktorá vyvolala búrku kritiky v Aténach aj na internete.
"Pýtam sa sám seba: Pokladám to za pekné? Nie. A mrzí ma to. Oboch nás to mrzí," uviedol dnes Varufakis pre grécku televíziu.
Magazín Paris Match zverejnil vo štvrtok 12. marca fotografie, ktoré zachytávajú Varufakisa, ako hrá vo svojej obývačke na klavíri a večeria s manželkou, gréckou umelkyňou Danae Stratuovou, na ich strešnej terase s výhľadom na Akropolu.
Na sociálnej sieti Twitter sa hneď objavili výsmešné reakcie. Konzervatívny poradca v Bruseli Lasse Böhm napísal: "Boj proti úspornej politike sa začína pohárom Chardonnay a grilovaným morským vlkom (obľúbenou rybou)."
V sprievodnom interview uverejnenom v Paris Match minister Varufakis kritizoval logiku gréckeho záchranného programu. Povedal, že sa pokúša pre Grécko vyrokovať s medzinárodnými veriteľmi nové podmienky a že úsporná politika neúmerne postihuje práve chudobných ľudí.
Bývalý profesor ekonómie Varufakis prijal úrad ministra financií, keď sa ľavicová strana SYRIZA súčasného premiéra Alexisa Tsiprasa po predčasných parlamentných voľbách v januári dostala k moci vďaka tomu, že obyvatelia Grécka utápajúceho sa vo finančných ťažkostiach boli už silno naladení proti úspornej politike.



Švédsky umelec Lars Vilks, hlavný rečník na seminári v kaviarni v dánskej Kodani, ktorá sa pred mesiacom stala terčom strelca, dostal cenu za slobodu prejavu.
Dánska pobočka Medzinárodnej spoločnosti slobodnej tlače (IFPS) uviedla, že Vilks prijal cenu v sobotu na každoročnom odovzdávaní a udelili mu ju za jeho "neochvejnú odvahu".
Vilks (68) dostal už množstvo vyhrážok smrti za kresbu proroka Mohameda s telom psa, ktorú vytvoril a zverejnil v roku 2007. A práve Vilks bol zrejme pôvodným terčom útoku strelca Omara El-Husseina zo 14. februára.
El-Hussein zastrelil pri útoku muža stojaceho pred kodanskou kaviarňou, kde sa konal spomínaný seminár na podporu slobody prejavu. Páchateľ následne zasypal vchod do budovy spŕškou 27 nábojov a zranil troch policajtov. Zastreleným mužom bol dánsky filmár Finn Nörgaard, ktorý bol takisto účastníkom seminára.
O niekoľko hodín útočník smrteľne postrelil židovského ochrankára pred hlavnou kodanskou synagógou.
V sobotu pri inej príležitosti vytvorili tisíce účastníkov ľudskú reťaz pred kodanskou synagógou - na znak solidarity s malou dánskou židovskou obcou.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.