6. 3. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký herec Zachary Quinto sa predstaví v tretej sezóne seriálu Hannibal (2013). Informoval o tom portál magazínu Entertainment Weekly. Tridsaťsedemročný rodák z Pittsburghu by sa mal objaviť minimálne v jednej epizóde ako pacient psychiatričky Bedelie du Maurier v podaní Gillian Anderson.
Štart tretej sezóny Hannibala je naplánovaný na leto. Rolu sadistického boháča Masona Vergera v nej po Michaelovi Pittovi prevezme Joe Anderson. Viac priestoru by mala dostať spomínaná záhadná psychiatrička v podaní Gillian Anderson, ktorá sa z predstaviteľky vedľajšej postavy posunula medzi hlavné herecké obsadenie. To doplnia aj Angličan Richard Armitage, Japonka Tao Okamoto a Američanka Nina Arianda. Armitage sa predstaví ako sériový vrah Francis Dolarhyde, známy tiež pod prezývkou Zúbková víla. Okamoto, známa ako Mariko Yashida z komiksovky Wolverine (2013), stvárni tajomnú Lady Murasaki, a Arianda si zahrá Molly, manželku špeciálneho agenta Willa Grahama v podaní Hugha Dancyho.
Hannibal Lecter v podaní Madsa Mikkelsena bude v tretej sérii po krvavom finále druhej sezóny spolu s Bedeliou na úteku. I keď nebolo jasné, či Will Graham (Hugh Dancy), Alana Bloom (Caroline Dhavernas) a Jack Crawford (Laurence Fishburne) záver série prežili, tvorcovia už potvrdili, že v nových častiach budú účinkovať Hugh Dancy aj Laurence Fishburne.
Zachary Quinto je známy najmä ako Sylar zo seriálu Hrdinovia (2006 - 2010) a pán Spock z filmov Star Trek (2009) a Star Trek: Do temnoty (2013). Predstavil sa tiež vo dvoch sezónach hororového seriálu American Horror Story (2011), ktorý mu v roku 2013 vyniesol nomináciu na Primetime Emmy, a filme Margin Call (2011). V súčasnosti účinkuje v seriáli The Slap (2015).

Švédsky bývalý tenista Jonas Björkman sa pridal k Martine Hingisovej, Martine Navrátilovej, Monice Selešovej či Toddovi Woodbridgeovi, v rodnej krajine sa zapojil do televíznej šou Let´s Dance. Po prvom kole figuruje s partnerkou Veerou Kinnunenovou na druhej priečke, referuje web Tennis World. Štyridsaťdvaročný Björkman je bývalým lídrom svetového rebríčka ATP vo štvorhre, vo dvojhre sa najvyššie dostal na štvrtú priečku.

Americký tenista Sam Querrey si hľadá partnerku prostredníctvom televíznej šou. Epizódu nakrútili v novembri a káblovka Bravo TV ju odvysiela v nedeľu, predznamenal portál Tennis World. Dvadsaťsedemročný niekdajší 17. muž svetového rebríčka Querrey figuruje na 43. mieste v renkingu ATP vo dvojhre. Počas kariéry si tenisom zarobil 5 828 966 USD, takže spĺňa kritérium obsiahnuté v názve relácie - The Millionaire Matchmaker.

Americký herec, producent a komik Alec Baldwin si v pripravovanom projekte televízie HBO a spoločnosti Universal Television zahrá podnikateľa a filantropa menom Joe Byrne, ktorý neočakávane zasadne na stoličku newyorského starostu. Informoval o tom portál Deadline. Názov seriálu jeho tvorcovia zatiaľ neprezradili, už teraz je však známe, že 56-ročný umelec sa na ňom bude podieľať aj ako producent.
Ďalším výkonným producentom bude Cary Brokaw. Scenár píše Wells Tower. Nakrúcať chcú v New Yorku, pričom začať plánujú v septembri tohto roka. O projekt prejavilo záujem viacero spoločností. Tvorcovia diela napokon uzavreli zmluvu na pilotný diel, na ktorý by mali nadviazať ďalšie časti. V prípade, ak by sa televízia rozhodla, že ďalšie epizódy nechce, hrozia jej sankcie. Zatiaľ nie je známe, kto bude pilot režírovať. „Cary a ja sme sa do toho chceli pustiť už pred deviatimi rokmi, no vtedy som s Lorneom Michaelsom a Tinou Fey pracoval na seriáli Štúdio 30 Rock,“ vyjadril sa Baldwin. „Ten chlapík je filantrop, veľkopodnikateľ a bulváru dobre známy obyvateľ New Yorku,“ doplnil herec, podľa ktorého je Joe Byrne v istých veciach podobný Donaldovi Trumpovi, Michaelovi Bloombergovi či Georgeovi Sorosovi.
Alec Baldwin odštartoval kariéru v roku 1980, keď sa pripojil k hereckému obsadeniu seriálu The Doctors (1963 - 1982). Neskôr hral vo filmoch Beetlejuice (1988), Podnikavé dievča (1988), Miami Blues (1990), Honba na ponorku (1990), Konkurenti (1992), V moci posadnutosti (1993), Nebeskí väzni (1996), Porotkyňa (1996), Na ostrie noža (1997), Merkúr (1998), Notting Hill (1999), Taká zvláštna rodinka (2001), Pearl Harbor (2001), Riskni to s Polly (2004), Letec (2004), Finty Dicka a Jane (2005), Elizabethtown (2005), Na druhej strane (2006), Kauza CIA (2006), Kamarátovo dievča (2008), Pre moju sestru (2009), Nejako sa to komplikuje (2009), Do Ríma s láskou (2012) či Jasmínine slzy (2013). Za výkon vo filme Smoliar (2003) ho nominovali na Oscara. Za účinkovanie v spomínanom seriáli Štúdio 30 Rock (2006 - 2013) získal niekoľko prestížnych cien, napríklad dve Primetime Emmy, tri Zlaté glóbusy a osem Screen Actors Guild Awards.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Dánske združenie učiteľov náboženstva požaduje, aby sa kontroverzné karikatúry proroka Mohameda, po prvý raz uverejnené v roku 2005 v denníku Jyllands-Posten, čo najskôr stali súčasťou študijného programu tamojších štátnych škôl. Informoval o tom dnes denník The Copenhagen Post.
Iniciatívu podporilo aj niekoľko politických strán vrátane Sociálnych demokratov (S), Dánskej ľudovej strany (DF) a Konzervatívnej ľudovej strany (DKF), hoci s rozličným stupňom intenzity. "Bolo by prirodzené, ak by sa tieto karikatúry stali súčasťou materiálov, ktoré si učitelia môžu zvoliť," uviedla hovorkyňa ľudovcov Mai Mercadová pre rozhlasovú a televíznu stanicu DR Nyheder.
Táto pravicová strana dokonca vyzvala, aby ilustrácie boli na dánskych štátnych školách povinnou výučbou. Ľudovci však na rozdiel od konzervatívcov, ktorí požadujú, aby sa karikatúry vyučovali na hodinách dejepisu, chcú, aby sa s nimi žiaci stretávali iba v rámci hodín náboženstva, komentujú situáciu dánske noviny.
"Jednou z najväčších výziev našej doby je hrozba islamizmu a tlak na právo slobody, ktorý sa nahromadil počas rokov. Ak chceme, aby žiaci - vrátane tých s moslimským pôvodom - vedeli, aké právo slobody platí v Dánsku, mali by sme pristúpiť k tomuto kroku," uviedol hovorca ľudovcov pre prisťahovalectvo Martin Henriksen.
Mnohé školy po celej krajine vyučujú krízu okolo Mohameda ako súčasť hodín dejepisu, občianskej náuky a náboženstva, téma však nie je povinná, pripomína dánske ministerstvo školstva.

Prezident ČR Miloš Zeman dnes počas pracovnej návštevy Plzenského kraja kritizoval verejnoprávnu Českú televíziu (ČT) a vyslovil sa za zrušenie koncesionárskych poplatkov.
"Môj osobný názor znie, že Česká televízia, bohužiaľ, neplní svoju verejnoprávnu funkciu a stáva sa nielen komerčnou, ale dokonca zlou komerčnou televíziou," uviedol najvyšší predstaviteľ krajiny na tlačovej konferencii, ktorú paradoxne odvysielal v priamom prenose spravodajský televízny kanál ČT24.
Podľa vlastných slov Zeman kedysi s veľkým zaujatím sledoval programy ČT2, predovšetkým dokumentárne, a veľmi ľutuje, čo sa v poslednom čase deje s ČT2.
Návrh na zrušenie koncesionárskych poplatkov, ktorý predložil spoločne s ďalšími 14 senátormi Jan Veleba - líder Strany práv občanov, v ktorej je Miloš Zeman čestným predsedom, považuje prezident za celkom rozumný, aby mali jednotlivé televízne okruhy rovnakú štartovaciu čiaru.
Návrh predpokladá zbavenie povinnosti platiť koncesionárske poplatky na päť rokov u všetkých osôb, o ktorých či už verejnoprávna televízia alebo verejnoprávny Český rozhlas (ČRo) odvysielali nepravdu. Súčasne by umožnil alternatívne zasielanie peňazí iným verejnoprávnym inštitúciám, namiesto televízie alebo rozhlasu napríklad múzeu, divadlu alebo filharmónii.
Vzhľadom na fakt, že viac ako 80 percent z príjmov verejnoprávnych elektronických médií pochádza práve z poplatkov, pričom reklama je v nich výrazne limitovaná, by to však mohlo mať pre ČT i ČRo fatálne dôsledky.
Hovorkyňa ČT Alžběta Plívová v reakcii na prezidentovu kritiku podľa serveru iDNES.cz uviedla, že tento bezprecedentný útok na nezávislosť verejnoprávnej televízie je o to nebezpečnejší, že ho vyslovuje najvyšší ústavný činiteľ krajiny.
Podľa jej slov má kompetenciu hodnotiť vyváženosť a objektivitu spravodajstva ČT a celkovú kvalitu kontrolný orgán - Rada ČT, a to na základe objektívnych analytických údajov. Na invektívy hlavy štátu preto ČT nebude už reagovať a ani sa nimi nenechá zastrašiť, dodala.

Copyright © TASR 2015