10. 3. 2015

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ
Televízia Markíza dostala 10-tisícovú pokutu. Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) jej ju dnes uložila za to, že vlani v júli propagovala koncert Richarda Müllera a skupiny Fragile. Počas štyroch dní však reklama 28-krát trvala dlhšie ako mala, komerčná televízia prekračovala povolený čas vždy asi o 30 sekúnd. TASR o tom informoval riaditeľ Kancelárie RVR Ľuboš Kukliš.
Markíza však nebola jedinou, komu na dnešnom zasadnutí RVR dala pokutu. Televízii JOJ uložila zaplatiť 1000 eur. Minulý rok v auguste totiž televízia v sponzorovanom programe Dobré ráno pozitívne prezentovala ponuku kaviarní Štúr a Rannô Ptáča. Kukliš vysvetľuje, že tam došlo "k priamej podpore predaja služby spoločnosti Štúr, s.r.o.", čo je zakázané.
Ďalších 1000 eur dostal prevádzkovateľ retransmisie UPC Broadband Slovakia. Sankciu mu rada uložila za to, že niektoré dni vlani aj tento rok poskytoval retransmisiu programových služieb ČT1, ČT2, ČT24, Prima family, Prima Cool, Prima Love, Prima Zoom, Nova a Nova Cinema prostredníctvom služby UPC Digital bez súhlasu pôvodných vysielateľov.
Na porušenie zákona RVR upozornila televíziu TV8. Tá podľa rady porušila čestnosť a slušnosť reklamy a telenákupu, keď v auguste minulého roka odvysielala Erotik kvíz show. "Neobsahoval jednoznačné a správne inštrukcie o zadaní úlohy, keďže zadanie uvedené na obrazovke počas hry a prezentované moderátorkou nekorešpondovalo s odpoveďou, ktorú v závere hry moderátorka označila za správnu," vysvetlil Kukliš.
Rada tiež začala niekoľko správnych konaní. Voči Markíze napríklad za seriály Ordinácia v ružovej záhrade a Dva a pol chlapa. Televízii rada vyčíta možné porušenie ochrany maloletých. Voči JOJ Plus začala konanie pre možné porušenie čestnosti a slušnosti reklamy a telenákupu, keď televízia odvysielala v januári Eurominúty.
Správne konanie začala rada aj voči Rádiu SiTy. V rámci vysielacieho bloku Popoludnie v meste odvysielalo rádio vlani v novembri komunikát Nemusí sa nám to páčiť, nemusíme ich mať radi, ale sú tu a majú svoj názor. "Svojím obsahom a spôsobom spracovania mohol propagovať násilie a otvorenou formou podnecovať nenávisť na základe viery a náboženstva," uviedol Kukliš.

Copyright © TASR 2015