26. 3. 2015

Rádiorallye 2015

Rádiorallye 2015

Už po 11. raz sa predstavia zástupcovia vysokoškolských internátnych rozhlasových štúdií (IRŠ) a univerzitných rádií na celoslovenskej súťažnej prehliadke Rádiorallye 2015. Podujatie s účasťou približne 200 mladých ľudí sa bude konať od štvrtka do nedele (26.-29.3.) v Kultúrno-spoločenskom centre Technickej univerzity (TU) na Jedlíkovej ulici v Košiciach.
Do súťaže prihlásilo tento rok 11 kolektívov amatérskych rozhlasových tvorcov 156 nahrávok (vyše 5,5 hodiny čistého času) v špecializovaných kategóriách. Ide o literárno-dramatické relácie, spravodajstvo a publicistiku, hudobné programy i kompozície, zvučky, jingle a reklamy. "V programe je aj simulácia živého vysielania a kategória novinárskej pohotovosti. Realizačný tím si vyžrebuje niektorú z nadefinovaných tém a v časovom limite tri hodiny musí svoju tému spracovať do vysielateľnej podoby s využitím bežných žurnalistických postupov a žánrov," uviedol pre TASR zakladateľ súťaže Ľuboš Kasala z RTVS.
Ide o amatérsku súťaž, preto nahrávky si budú sami vzájomne hodnotiť predovšetkým zúčastnení redaktori, moderátori, hudobní dramaturgovia a zvukári zo zúčastnených univerzitných rádií. Medzi nimi sú TLIS Bratislava, Aetter Trnava, RAPEŠ Žilina, Rádio X Žilina, INRO Zvolen, PULZ rádio Ružomberok, ŠTuRKo Košice, Rádio 9 Košice a Rádio PaF Prešov. Tento rok budú chýbať nitrianske IRŠ Mladosť a trnavské IRŠ Karavána. "Jedenásta Rádiorallye je znovu podujatím s medzinárodnou účasťou. Do programu zasiahnu dve amatérske univerzitné rádiá z Českej republiky - Rádio K2 z Juhočeskej univerzity v Českých Budějoviciach a Rádio R z Masarykovej univerzity Brno," doplnil Kasala.
Univerzitné rádiá sú základňou rozhlasových talentov aj pre profesionálne prostredie, preto v odbornej hodnotiacej porote prisľúbili účasť zástupcovia z profesionálnych médií - zo Slovenského rozhlasu RTVS a z Rádia Košice. Rozhlasoví profesionáli si pripravili pre svojich mladších kolegov konzultácie i odborné workshopy zamerané na prácu redaktorov, moderátorov, hudobných dramaturgov, technikov i kreatívcov.
Podujatie organizujú Asociácia členov a sympatizantov IRŠ v spolupráci s Rádiom 9 z TU Košice a Slovenskou spoločnosťou elektronikov. Odborným garantom je RTVS, o. z. Slovenský rozhlas. Akcia je zároveň postupovou súťažou na medzinárodnú prehliadku fonoamatérov CIMES 2015, ktorej 64. ročník sa uskutoční na jeseň v britskom Banbury.
Súťaž Rádiorallye nadviazala na niekdajšie celoslovenské stretnutia "IRŠiek" pod názvom Amatérsky zvukový záznam, ktoré v 80. a 90. rokoch minulého storočia organizoval niekdajší Slovenský klub audiovízie v gescii Národného osvetového centra a Slovenského rozhlasu v Bratislave. Prvý ročník obnovenej súťaže sa uskutočnil v roku 2005 na pôde študentského Rádia 9 v Košiciach, kam sa súťaž po desiatich rokoch vracia. Ako informoval Kasala, titul najúspešnejšieho kolektívu z roka 2014 obhajuje Rádio PaF z Prešovskej univerzity.

Copyright © TASR 2015