12. 3. 2015

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Vyšetrenie kauzy odpočúvania slovenských novinárov Vojenským obranným spravodajstvom, kde figuruje plukovník v zálohe Pavol B. a spol., dozorujúci prokurátor do konca minulého mesiaca neukončil. A to aj napriek lehote určenej námestníkom generálneho prokurátora pre trestný úsek Petrom Šufliarskym. Vyšetrovanie je však vo finálnej fáze a rozhodnutie prokurátora Generálnej prokuratúry SR sa predpokladá v máji tohto roku.
Šufliarsky opakovane vykonal skutkovo-právnu analýzu v tejto trestnej veci, ktorú dozoruje prokurátor Jozef Čentéš. "V prípravnom konaní v čase od 2. februára do 27. februára námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek opakovane konštatoval čiastočné prieťahy v postupe vyšetrovateľa Policajného zboru (PZ) Slovenskej republiky. Nezákonný postup vyšetrovateľa PZ pri vykonávaní dôkazných prostriedkov a iných úkonov trestného konania nezistil. Prokurátorovi vydal ďalší pokyn, akým spôsobom má postupovať pri zisťovaní skutkového stavu veci (rozsah dokazovania) a akým spôsobom má vykonať dozorové oprávnenia vo vzťahu k plánovaným dôkazným prostriedkom a rýchlosti vyšetrovania. Zároveň prokurátorovi vytkol nedostatočné vykonanie opatrení reagujúcich na čiastočné prieťahy vo vyšetrovaní a smerujúcich k jeho skončeniu," uviedla dnes pre TASR hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.
Šufliarsky už v polovici februára opakovane vydal dozorujúcemu prokurátorovi Čentéšovi pokyn na ukončenie kauzy. Najnovšie mal vtedy kauzu odpočúvania novinárov dozorujúci prokurátor ukončiť do konca februára. Išlo už v poradí o štvrtý termín. Prokurátor ju mal ukončiť pôvodne do konca septembra, potom novembra minulého roku a do konca januára tohto roku.
Odpočúvanie novinárov bolo medializované v novembri 2011 za vedenia Ľubomíra Galka (SaS), ktorý musel pre túto kauzu odstúpiť z postu ministra obrany. Koncom júla minulého roku sa bol na GP informovať, ako napreduje vyšetrovanie kauzy, minister obrany Martin Glváč (Smer-SD). Na začiatku februára v tejto veci vypovedala expremiérka Iveta Radičová.
Medzi odpočúvanými boli vtedajší šéf TA3 Michal Gučík aj novinári z denníka Pravda. V kauze sú podľa mediálnych informácií obvinení bývalý šéf Vojenského obranného spravodajstva (VOS) Pavol B. a ďalšie štyri osoby.

Copyright © TASR 2015