13. 3. 2015

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Slovenská národná galéria (SNG) začala vydávať veľkoformátový magazín o vizuálnom umení s číselným názvom 365°. Jeho pilotné číslo je oddnes dostupné v kníhkupectve Ex Libris v SNG a na distribučných miestach mimo Bratislavy.
Podľa generálnej riaditeľky SNG Alexandry Kusej jeho zámerom je informovať o dianí na umeleckej scéne doma i v zahraničí formou rozhovorov, reportáží, kratších formátov a prehľadových rubrík tak, aby plnil funkciu inteligentného a osvetového sprievodcu umením dostupného pre každého. Súčasťou je kvalitný vizuálny materiál.
"Keďže má vychádzať raz do roka, nazvali sme ho podľa počtu dní a pridali sme stupne, pretože sa nám páčilo, že je to trochu viacej ako kruh, čiže je to úplná dokonalosť," zdôvodnila názov magazínu na jeho slávnostnom uvedení vo štvrtok večer (12.3.) pre TASR Kusá.
Ten na 184 stranách prináša pestré čítanie. V rozhovore riaditeľ Moravskej galérie v Brne Jan Press prezradí, že svoju prácu vníma ako službu verejnosti. Tento vraj najmladší a najmotivovanejší riaditeľ veľkej galerijnej inštitúcie v priestore nášho bývalého spoločného štátu predstaví brniansku galériu, ktorá je druhá najväčšia v ČR a v moravskej metropole spravuje tri veľké budovy i dve špeciálne pracoviská: Jurkovičovu vilu v Brne a rodný dom Josefa Hoffmanna v Brtnici.
Všeličo z prostredia pražskej súkromnej galérie Hunt Kastner Artworks prezradia jej zakladateľky Camille Hunt z Kanady a Američanka českého pôvodu Katherine Kastner. Iný pohľad na tvorivé umenie uvádza trebišovský rodák, fotograf Jaroslav Varga pôsobiaci v Prahe, ktorý je aj kurátorom bratislavskej galérie Hit. V rozhovore s Martinom Kollárom tento úspešný fotograf a filmár hovorí aj o svojom zahraničnom cestovaní a inšpirácii. Desaťstranový dialóg generačne odlišných tvorcov - výtvarného experimentátora Erika Bindera (1974) a fotografa Ľubomíra Ďurčeka (1948) prezradí, prečo ich k rozhovoru inšpirovala vlaňajšia výstava v SNG Dve krajiny.
Pozoruhodnosť architektúry Vladimíra Dedečka potvrdzuje svojimi farebnými zábermi rakúska fotografka Hertha Hurnaus. Čitateľ sa dozvie o revitalizácii múzea v Betliari a vzniku jeho novej divízie Múzeum Contemporary. Štúdiu o spôsoboch prezentácie sakrálneho a súčasného umenia napísal Dušan Buran, reportáž z progresívnej galérie PLATO v Ostrave Lucia Gavulová. O spôsoboch prezentácie povolania kurátora v súčasnej hollywoodskej kinematografii píše Petra Hanáková.
Okrem toho je v úvodnom čísle materiál o najmladšej generácii slovenských vizuálnych tvorcov. Predstavuje tri slovenské Kunsthalle a iné inštitúcie, rôzne výročné umelecké súťaže, festivaly a ďalšie pravidelné podujatia. Podáva správu o slovenskom trhu s umením za minulý rok, krátku reportáž z veľtrhu súčasného umenia Art Basel 2014 aj prezrádza, ktoré je najnavštevovanejšie múzeum na svete. Nechýba fotoeditoriál z privátneho bytu zberateľov súčasného umenia a všeličo iné.
"Okrem množstva práce našich odborných zamestnancov vydávanie magazínu galériu nestojí nič. Náklady hradí náš partner J&T Banka, ktorá nám vlani v lete dala túto ponuku. Po polročnej príprave je prvé číslo vonku. Ak zaujme a sa nám bude dariť, bola by som veľmi rada, keby sme ho časom vydávali dva razy za rok," dodala Kusá.

Copyright © TASR 2015