18. 3. 2015

Zomrel Josef Krofta

Zomrel Josef Krofta

Prvý laureát českej divadelnej ceny Thálie za celoživotné dielo v oblasti bábkoherectva Josef Krofta zomrel vo veku nedožitých 72 rokov.
Divadelník a pedagóg pražskej DAMU, ktorého tvorba sa spájala predovšetkým s Divadlom Drak z Hradca Králové, bol v ostatných dňoch vo vážnom stave.
Informoval o tom dnes internetový server iDNES.cz s odvolaním sa na tajomníčku Katedry alternatívneho a bábkového divadla DAMU Jitku Nohovú.
Rodák z Uherského Hradišťa síce študoval réžiu a dramaturgiu na katedre bábkoherectva DAMU ešte v 60. rokoch, titul však získal kvôli označeniu za politicky nežiaduceho až v roku 1989. O päť rokov neskôr sa stal profesorom.
Na divadelnej scéne Drak pôsobil ako režisér od roku 1971, neskôr ako umelecký šéf súboru, a to až do roku 2008. Pracoval však aj v Divadle Spejbla a Hurvínka v Prahe, či na ďalších scénach, vrátane dánskeho Odense.
V Hradci Králové stál pri zrode Medzinárodného inštitútu figurálneho bábkarstva, ale v tomto meste sa angažoval aj spoločensky a pred piatimi rokmi sa stal námestníkom primátora pre kultúru, šport a cestovný ruch. Po ostatných komunálnych voľbách sa stal zastupiteľom.
Krofta sa popri spomínanej prestížnej cene Thálie v roku 2013 tešil vlani v marci aj z udelenia ocenenia Medzinárodnej asociácie divadiel pre deti a mládež.

Copyright © TASR 2015