24. 3. 2015

Zomrel Peter Kovarčík

Zomrel Peter Kovarčík

Vo veku 61 rokov zomrel v pondelok podnikateľ a producent Peter Kovarčík, ktorý sa v súčasnej dobe podieľal na príprave filmu o Líde Baarovej. Informáciu o Kovarčikovom úmrtí potvrdil prezident Herecké asociácie Jiří Hromada.
Podľa serveru Blesk.cz, ktorý na Kovarcikova úmrtia upozornil, producent zomrel nešťastnou náhodou. Vraj sa pošmykol vo svojej kúpeľni. Kovarčík sa zdržiaval v Mánesovej ulici v Prahe, kde v pondelok zasahovali policajti. Lekár nedokázal na mieste jednoznačne určiť príčinu smrti, preto nariadil súdnu pitvu.
Kovarčík sa okrem pripravovaného filmu o prvorepublikovej filmovej hviezde Baarovej podieľal na produkcii muzikálov Galileo, Bedári a Mamma Mia alebo odovzdávania Cien Thálie.
Kovarčík patril okrem iného k dlhoročným priateľom niekdajšieho prezidenta Václava Klausa. Býval blízky ODS a jeho firma Teleaxis bola spájaná s financovaním strany.
Do povedomia verejnosti sa Kovarčík zapísal predovšetkým ako majiteľ marketingovej spoločnosti Teleaxis, ktorá niekoľko rokov spolupracovala s Českým zväzom ľadového hokeja a niekoľko rokov obchodne zastupovala aj tenisový zväz.
V minulosti organizovala aj niekoľko tenisových podujatí. Najväčší z nich bol halový turnaj ATP Slovak Indoor v Ostrave, ktorý mal päť ročníkov. Ten posledný v roku 1998 s dotáciou milión dolárov vyhral hviezdny Američan Andre Agassi.
Teleaxis po sporoch so zväzom ľadového hokeja, ktorý na neho nakoniec podal návrh na konkurz, v roku 2004 vstúpil do likvidácie. Kovarčík potom riadil spoločnosť Czech Teleaxis, ktorá sa zaoberá marketingom, poradenstvom, organizácií športových, kultúrnych a spoločenských podujatí a sprostredkovanie obchodu a reklamy.

Copyright © ČTK 2015