14. 4. 2015

20%+

20%+

Už pred dvoma rokmi navrhoval poslanec za hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Jozef Viskupič prostredníctvom zmien v zákonoch podporiť tvorbu slovenských autorov. Smer jeho návrh kritizoval, dnes však s veľkou pompou predkladá obdobné riešenie.
Podľa Viskupiča vládna strana hrá s kultúrou a ľuďmi opäť len marketingovú hru. „Dva roky u hudbu ani len nezavadili a je veľmi smutné, že si na kultúru spomenuli až keď potrebujú za každú cenu prekryť kauzy s Váhostavom a v zdravotníctve. A vlastne zneužívajú tváre obľúbených spevákov - ich snaha vyznieva pod dáždnikom Smeru skôr ako marketingová hra, než boj za kultúru.“
Viskupič vo februári 2013 navrhoval, aby zmena v prospech slovenskej hudby prichádzala postupne, návrh rátal s nábehovou krivkou na viac rokov. „Nechceli sme šokovať rádiá, počúvali sme aj ich názor. V prvom roku sme navrhovali 10 percent domácej hudby a v ďalších rokoch postupné zvyšovanie. Zámerom bolo, aby sa komplexné riešenie dalo urobiť počas funkčného obdobia jednej vlády a nenechávať možné negatívne dopady na nasledujúcu vládu, ako to dnes robí Smer. Mimochodom – vtedy s týmto mechanizmom súhlasili všetky zainteresované subjekty, mohlo to teda platiť už dva roky. Návrh navyše mal pomáhať hlavne umiestňovaniu novej slovenskej tvorby. Naopak Smer to dnes rieši práve šokovou terapiou: Hneď zmena na 20 percent slovenskej hudby. Čo to spraví s komerčnými rádiami, to ich nezaujíma.“
Viskupičov návrh vytváral mechanizmus podpory domácej tvorby, ktorý citlivo vyvažoval záujmy všetkých zainteresovaných účastníkov audiovizuálneho trhu - autorov, umelcov, vysielateľov, producentov, či organizácie kolektívnej správy. Spomínané zmeny by hlavne podporili nových autorov a novú tvorbu takýchto diel vo vysielaní. „Minister Maďarič pred dvomi rokmi argumentoval, že môj návrh nie je vyvážený. Zdá sa, že ich riešenie nemá s vyváženosťou už vôbec nič spoločné... Aktuálny návrh Smeru preto budem pozorne sledovať a určite ponúknem zmeny,“ uzavrel poslanec za hnutie OĽaNO J. Viskupič.

Copyright © TASR 2015

Asociácia nezávislých rozhlasových a televíznych staníc (ANRTS) je prekvapená návrhmi na zavedenie minimálneho podielu slovenskej hudby v rádiách, ktoré boli dnes predstavené verejnosti na tlačovej besede Ministerstva kultúry (MK) SR. Ako v reakcii na tlačovú besedu MK SR uviedol prezident ANRTS a generálny riaditeľ FUN Rádia Patrik Ziman, “i keď diskusie na túto tému trvajú takmer dva roky, návrhy nie sú výsledkom dohody s rádiami. Nie je jasné, na základe akých analýz bola určená minimálna výška podielu slovenskej hudby v rozhlasovom vysielaní“. ANRTS preto podľa Zimana očakáva, že na túto tému budú diskusie pokračovať a regulácia bude zohľadňovať reálne záujmy poslucháčov rádií. Agentúre SITA reakciu poskytla Zuzana Šangalová, sekretár ANRTS.
Podiel slovenskej hudby vo vysielaní každej súkromnej rozhlasovej stanice na Slovensku by mal od budúceho roka tvoriť minimálne 20 percent a od roku 2017 minimálne 25 percent z celkového času hudobnej produkcie za kalendárny mesiac. Takúto minimálnu percentuálnu hranicu navrhuje Ministerstvo kultúry (MK) SR v novele zákona o vysielaní a retransmisii, ktorú v stredu 15. apríla predkladá do medzirezortného pripomienkového konania. Vo vysielaní verejnoprávneho rozhlasu by mal podiel slovenskej hudby dosahovať minimálne 35 percent. MK SR dnes návrh prezentovalo na spoločnej tlačovej besede premiéra Roberta Fica a ministra kultúry Mareka Maďariča.
Návrh zákona za slovenské hudobné dielo považuje nielen dielo s textom v slovenskom jazyku, ale aj to, ktorého najmenej jeden autor alebo interpret je alebo bol štátnym občanom SR, alebo má či mal trvalý pobyt na území SR. Ak by napriek tomu pre niektoré špecializované rozhlasové stanice bolo vylúčené dosiahnuť požadované percento slovenskej hudby, môže ich Rada pre vysielanie a retransmisiu oslobodiť od tejto povinnosti. MK SR ďalej chce, aby z času vyhradeného slovenským hudobným dielam musel vysielateľ venovať najmenej 20 % vysielaniu nových slovenských piesní, teda takých, ktoré sú maximálne dva roky staré. Do podielu slovenskej hudby by sa mali započítavať iba hudobné diela zaradené do vysielania od 6:00 do 24:00.
MK SR pripomína, že sa v roku 2013 po rokovaniach s predstaviteľmi hudobníkov a slovenských rádií “rozhodlo dať priestor dobrovoľným aktivitám rozhlasových vysielateľov, ktorí sa zaviazali vo väčšej miere podporovať slovenskú hudbu. Za toto obdobie však nebol zaznamenaný v rádiách nárast podielu slovenskej hudby“. V súčasnosti je v súkromných rádiách podľa MK SR len každá desiata vysielaná pesnička slovenská, čo viedlo ministerstvo k legislatívnemu riešeniu.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.