1. 4. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Indonézia zablokuje 22 webových stránok obviňovaných zo šírenia islamského radikalizmu a zo sympatizovania s terorizmom. Informoval o tom dnes v Jakarte hovorca ministerstva komunikácií a informácií.
Opatrenie nasleduje po žiadosti indonézskeho Národného protiteroristického úradu. "Je to pravda - blokujeme weby, ktoré propagujú radikalizmus," uviedol hovorca, ktorého citovala agentúra DPA.
Niektorí Indonézania a islamské webové stránky, ktoré sa ocitli na čiernej listine, však toto opatrenie kritizujú ako bránenie v slobode prejavu.
"Čo sa to deje so súčasnou vládou?" napísal na sociálnej sieti Twitter moslimský kazateľ Abdullah Gymnastiar. "Vláda to musí rozumne vysvetliť, inak bude pokladaná za protiislamskú," uviedol kazateľ.
"Islamské médiá sú umlčované," napísala prísne konzervatívna islamská webová stránka Arrahmah.com, ktorá pravidelne zverejňuje články sympatizujúce s islamistickými militantmi.
"Mnoho internetových médií je neutrálnych a dokonca sa stavajú proti Islamskému štátu (IS), ale vláda ich všetky zatvára," napísal web Arrahmah.com v súvislosti s obvineniami, že niektoré weby sympatizujú s militantnou organizáciou Islamský štát.
Mnohé z webových stránok určených na zablokovanie zostali dnes ešte na internete prístupné.
Šéf Národnej tajnej služby Marciaono Norman sa snaží zastaviť šírenie radikálnych myšlienok medzi Indonézanmi.
"Musíme venovať osobitnú pozornosť práve takýmto stránkam," uviedol Norman.
Indonézia je štvrtý najľudnatejší štát sveta a takisto štát s najväčším počtom obyvateľov hlásiacich sa k islamu. Krajina zažila v rokoch 2000-2009 sériu krvavých útokov pripisovaných islamistickým militantom a má obavy z vplyvu radikálov medzi moslimami.
Úrady v Turecku zatkli v januári 16 Indonézanov, ktorí sa údajne pokúšali pripojiť k Islamskému štátu. Ten už obsadil väčšinu severného Iraku a takisto veľké územie v Sýrii.
Ďalších 16 Indonézanov zmizlo v Turecku vo februári, keď boli na skupinovom výlete v Istanbule, a úrady majú podozrenie, že sa pridali k extrémistom z IS.

Skupina svetových predstaviteľov populárnej hudby predstavila  včera v New Yorku novú službu na streamovanie hudby s názvom Tidal. Je označovaná za prvú platformu na zdieľanie hudby a videí založenú na členských poplatkoch, ktorú vlastnia samotní umelci, informovala agentúra AP.
Používatelia Tidalu si budú môcť streamovať hudbu na počítačoch, tabletoch, smartfónoch, alebo ju počúvať v režime off-line. V ponuke je štandardná kvalita zvuku za poplatok 9,20 € a "bezstratový zvuk vo vysokom rozlíšení" za dvojnásobný poplatok 18,40 €. Tidal bude záujemcom poskytovať i prístup k exkluzívnym videám.
Medzi majiteľmi novej streamovacej služby je Madonna, Rihanna, Beyoncé, Alicia Keys, Nicki Minaj, Jay Z, Kanye West, Usher, Jason Aldean, Jack White, skupina Daft Punk či Chris Martin zo skupiny Coldplay. Služba podľa Alicie Keysovej "navždy zmení smerovanie hudobných dejín" a zaistí životaschopnosť tohto priemyslu.

Copyright © TASR 2015

Anglický herec Stephen Fry sa rozhodol, že už nebude používať službu Instagram. Je totiž presvedčený, že médiá zneužívajú jeho príspevky. Päťdesiatsedemročný rodák z Londýna to oznámil v pondelok prostredníctvom spomínanej služby. „Novinám sa ako vždy podarilo zo všetkého vysať radosť. Končím. Nakrátko to bola zábava. Zbohom,“ napísal k čisto čiernemu obrázku. Fry používal Instagram od júna 2013, pričom pravidelne zverejňoval fotografie zo svojho súkromia.
Herec má tiež konto na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter. Aj tu sa však niekoľkokrát odmlčal a viackrát napísal, že ju zrejme prestane používať. Prekáža mu najmä agresivita a nepríjemné komentáre niektorých používateľov. Zatiaľ posledný príspevok zverejnil 13. februára. V ňom oznámil, že si až do mája dáva od Twitteru pauzu.
Stephen John Fry nie je len hercom, ale aj spisovateľom, scenáristom, novinárom, dramaturgom, komikom a moderátorom. Zahral si v množstve filmov a seriálov ako napríklad V ako Vendeta (2005) alebo Sherlock Holmes 2: Hra tieňov (2011). V rokoch 2007 až 2009 sa objavil aj v niekoľkých epizódach seriálu Kosti (2005). Účinkoval tiež v druhej a tretej časti trojdielnej adaptácie Hobita s podtitulmi Smaugova pustatina (2013) a Bitka piatich armád (2014). Vo Veľkej Británii je okrem toho známy aj ako dlhoročný moderátor zábavnej šou QI (2003). V januári tohto roka uzavrel manželstvo s komikom Elliottom Spencerom.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.