23. 4. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Vyše 100 novinárov sa zišlo včera v macedónskom hlavnom meste Skopje na proteste proti vyhrážkam, ktoré dostal ich kolega za kritiku konzervatívnej vlády krajiny. Informovala o tom agentúra AP.
Borjanovi Jovanovskému, šéfredaktorovi webového portálu stanice Nova TV, v utorok domov doručili pohrebný veniec s nápisom "Posledný pozdrav". Jovanovský sa v minulosti stal terčom slovných útokov. V čase doručenia pohrebného venca sa nachádzal v zahraničí a zásielku prevzala jeho manželka, ktorá kontaktovala políciu.
Incident odsúdilo združenie novinárov i komisár OSN pre ľudské práva. Žurnalistka stanice Saska Cvetkovská dnes obvinila vládu z vytvárania atmosféry, v ktorej dochádza k tolerovaniu vyhrážok namierených proti novinárskej obci.
Vládnuca strana VMRO-DPMNE premiéra Nikolu Gruevského incident odsúdila ako "neprípustný a škodlivý".

Copyright © TASR 2015


Americký herec Ben Affleck oľutoval, že požiadal tvorcu televíznej relácie Finding Your Roots (2012), aby v epizóde o jeho predkoch zamlčal informáciu, že jeden z jeho vzdialených príbuzných bol otrokár. Štyridsaťdvaročný herec sa k tejto kauze vyjadril prostredníctvom sociálnej siete Facebook po tom, ako o nej minulý týždeň informoval portál WikiLeaks.
Affleck priznal, že požiadal tvorcu a moderátora relácie Henryho Louisa Gatesa Jr., aby vystrihol segment o tom, že jeden z jeho predkov bol otrokár. Dôvodom malo byť, že herec sa za toto zistenie hanbil. Uviedol však, že rozhodnutie o tom, či sa táto informácia dostane do finálnej verzie epizódy, ktorú odvysielali vlani 14. októbra, spravil samotný Gates. "Ľutujem, že som pôvodne chcel, aby zmienka o otroctve v relácii nezaznela. Za našich predkov si nezaslúžime ani hanbu ani uznanie, pričom vysoký záujem o tento príbeh dokazuje, že náš národ stále zápasí s hrozným odkazom otrokárstva. Som rád, že môj príbeh, hoci nepriamo, prispeje do diskusie na túto tému. Aj keď sa mi nepáči, že mám takého predka, som šťastný, že sa o tomto aspekte histórie našej krajiny hovorí," napísal herec.
Spomínaný portál WikiLeaks zverejnili prepisy e-mailovej komunikácie Gatesa a riaditeľa Sony Pictures Michaela Lyntona, ktorá unikla pri novembrovom útoku na počítačový systém spoločnosti Sony Pictures. Gates a Lynton v e-mailoch ani raz priamo nespomenuli Affleckovo meno. Človeka, ktorý žiadal, aby vysielacia spoločnosť PBS zamlčala informácie o jeho predkovi, však označovali "megahviezda" alebo "Batman", pričom Affleck v tom čase nakrúcal snímku Batman v Superman: Dawn of Justice, ktorú by mali do amerických kín uviesť 25. marca 2016. "Mám takýto problém: po prvý raz nás jeden z hostí dôverne požiadal, aby sme z programu vystrihli informáciu o jednom z jeho predkov - konkrétne to, že vlastnil otrokov. Štyria alebo piati hostia v tejto sezóne mali tiež predkov, ktorí boli otrokári, vrátane Kena Burnsa. Nikdy sme však nemali nikoho, kto by chcel, aby sme zatajili alebo upravili niečo, čo sme zistili. Je to megahviezda. Čo budeme robiť?," napísal Gates 22. júla 2014 Lyntonovi. Ten navrhol, aby predmetnú informáciu v šou nezverejňovali, neskôr sa však spolu s Gatesom zhodli, že ak by svoje zistenia cenzurovali, poškodili by tým nielen hosťa, ale aj sami seba. Hovorkyňa PBS v súvislosti s prípadom uviedla, že vedenie spoločnosti nevedelo o komunikácii medzi Gatesom, Lyntonom a Affleckom a nezasahovalo do toho, čo Gates a jeho producenti nakoniec do programu zaradili a čo nie. Predstavitelia PBS momentálne celú kauzu prešetrujú.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.