24. 4. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Od zverejnenia prvého videa na webovej stránke YouTube uplynulo vo štvrtok desať rokov. Prvý, 19-sekundový klip s názvom "Ja v ZOO" tam 23. apríla 2005 pridal jeden zo zakladateľov tejto stránky Jawed Karim a odvtedy si ho pozrelo takmer 20 miliónov ľudí, informovala stanica CNN.
V súčasnosti YouTube zaznamenáva niekoľko miliárd zhliadnutí denne, pričom užívatelia tam každú minútu pridajú materiál v dĺžke trvania 300 hodín. Stránka, ktorú medzitým kúpila spoločnosť Google, dominuje ostatným podobným online službám a priťahuje pozornosť rôznorodého publika viac než mnohé televízie.
YouTube je dnes po Googli a Facebooku treťou najobľúbenejšou internetovou stránkou na svete. V raných fázach svojej existencie stránka hostila predovšetkým domáce videá, neskôr sa jej portfólio rozšírilo na hudobné videoklipy, filmy, náučné programy, reklamy a priame prenosy z rôznych podujatí, tzv. streamovanie.
Jednotlivci, ktorí na stránku pridajú divácky pútavé videá so značným počtom zhliadnutí, môžu zarobiť prostredníctvom tržieb a sponzorstva aj šesťciferné sumy. Google pomohol stránke aj pri súdnych sporoch, ktoré voči nej iniciovali produkčné spoločnosti ohľadom porušovania autorských práv ich originálnych materiálov.


Hollywoodsky herec Robert Downey Jr. odišiel z interview pre britskú televíziu o svojom najnovšom filme, keď mu moderátor začal klásť otázky o jeho dávnejších problémoch s drogami a alkoholom.
Downey Jr. (50), ktorý si zopakoval úlohu Tonyho Starka a zároveň superhrdinu Iron Mana vo filmovom pokračovaní s názvom The Avengers: Age od Ultron, sa zdal zneistený, keď mu už britský televízny žurnalista Krishnan Guru-Murthy predostrel osobné otázky.
"Toto má byť propagovanie filmu?" zareagoval Downey Jr., keď televízny moderátor poukázal na hercove výroky po odpykaní si trestu odňatia slobody.
Interview bolo súčasťou propagačného turné, počas ktorého majú novinári vyčlenených po päť minút na rozhovory s hercami, vysvetľuje agentúra Reuters. Interview sa začalo hladko rozprávaním o hercovej úlohe vo filmovom pokračovaní "The Avengers: Age od Ultron", ktoré má európsku premiéru tento týždeň v Londýne.
Atmosféra sa však zmenila, keď sa moderátor opýtal na hercove "temné obdobia..., v ktorých bral drogy a nadmerne pil alkohol", a pri otázke, či je už "čistý".
"Prepáčte, ja naozaj ne... O čo tu ide?" povedal herec a potom odišiel.
Interview odvysielali v stredu večer v rámci britského televízneho programu Channel 4 News a novinár Guru-Murthy ho zverejnil na svojom účte na Twitteri, kde vyvolal búrku rozhnevaných reakcií divákov. Tí kritizovali moderátorov štýl otázok.
Guru-Murthy nahneval v roku 2013 aj filmového režiséra Quentina Tarantina, keď mu položil otázku o násilí vo filme.

Copyright © TASR 2015

Konsolidované príjmy spoločnosti Google v prvom kvartáli posilnili o 12 % na 17,26 mld. USD z hodnoty 15,42 mld. USD v prvom kvartáli predchádzajúceho roku. Čistý zisk spoločnosti sa dostal na 3,59 mld. USD, čo predstavuje 5,20 USD na akciu. Tento zisk stúpol z hodnoty 3,45 mld. USD, pričom vtedy na jednu akciu pripadlo 5,04 USD. Po úprave o určité položky spoločnosť Google zarobila 6,57 USD na akciu. Tržby a zisk amerického giganta rástli, keďže vyšší objem reklamy vyvážil vplyv silnejšieho dolára.
Analytici počítali s tým, že príjmy spoločnosti dosiahnu 17,5 mld. USD. Počet kliknutí na reklamné odkazy sa zvýšil o 13 %, pričom priemerná cena on-line reklamy klesla o 7 %. Reklamné príjmy spoločnosti v prvom kvartáli posilnili o 11 % na 15,51 mld. USD.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.