7. 4. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Bulharsko-kanadská herečka Nina Dobrev sa neobjaví v pripravovanej siedmej sezóne seriálu Upírske denníky (2009). Dvadsaťšesťročná rodáčka zo Sofie to oznámila prostredníctvom služby Instagram, kde zverejnila fotografiu z rozlúčkovej párty. "Strávila som nádherný víkend pri jazere Lanier v Georgii s mojou rodinou z Upírskych denníkov - hereckým obsadením a štábom. Chcem byť prvá, kto vám povie, že to nebola iba obyčajná oslava, ale rozlúčková párty. Vždy som vedela, že chcem, aby bol Elenin príbeh šesťsezónnym dobrodružstvom a tých šesť rokov bolo pre mňa najúžasnejším obdobím môjho života. Bola som človekom, upírkou, dvojníčkou, šialenou nesmrteľnou, dvojníčkou, ktorá predstierala, že je človek, človekom, ktorý predstieral, že je niekto iný. Uniesli ma, zabili, priviedli ma späť k životu, mučili, prekliali, ukradli mi telo, bola som mŕtva i nemŕtva a omnoho viac sa toho ešte udeje do májového finále šiestej série," napísala Dobrev. "Pozývam vás, aby ste sa spolu so mnou vydali na jazdu, ktorá je oslavou života Eleny Gilbert, a pripravili sa povedať zbohom jej a celej mojej pracovnej rodine, pretože začínam novú kapitolu života," doplnila.
"Povedať zbohom Nine je horkosladké i krásne. Po viac ako šiestich rokoch spolupráce sa herci a štáb Upírskych denníkov zblížili viac, ako by bol ktokoľvek z nás čakal. Nina sa nevie dočkať, kedy sa bude môcť pustiť do nových vecí, oddýchnuť si a cestovať po svete a my všetci ju v tom podporujeme. Nina i štyristo hrdiniek, ktoré stvárňovala, nám však budú chýbať," vyjadrila sa tvorkyňa Upírskych denníkov Julie Plec. Okrem Dobrev seriál opúšťa aj predstaviteľ Tylera Lockwooda, 30-ročný Michael Trevino, ktorého uvoľnili pre prácu na pilote The Kingmakers.
Nina Dobrev stvárňuje v Upírskych denníkoch (2009) okrem spomínanej Eleny Gilbert aj upírku Katherine Pierce. Ukázala sa napríklad aj v snímkach Chloe (2009), Charlieho malé tajomstvá (2012) alebo Falošní poliši (2014). Zviditeľnila sa tiež trojročným vzťahom s kolegom z Upírskych denníkov Ianom Somerhalderom, no predvlani sa rozišli.


Polícia v anglickom grófstve North Yorkshire ukončila vyšetrovanie incidentu, počas ktorého televízny moderátor Jeremy Clarkson verbálne aj fyzicky napadol producenta motoristickej relácie Top Gear Oisina Tymona. Vyšetrovatelia po vypočutí všetkých zainteresovaných osôb dospeli k rozhodnutiu, že 54-ročného moderátora nebudú stíhať. Samotný Tymon už koncom marca oznámil, že voči Clarksonovi nechce vzniesť obvinenie.
Clarkson napadol Tymona 4. marca, pretože mu producent po nakrúcaní nezabezpečil teplé jedlo. Tymon, ktorý utrpel zranenie úst, sa následne sám odviezol do nemocnice, pričom si myslel, že príde o prácu. Na 54-ročného moderátora preto ani nepodal oficiálnu sťažnosť vedeniu BBC. To sa o incidente dozvedelo až od samotného Clarksona, ktorého 10. marca suspendovali na neurčito, pričom pozastavili aj vysielanie Top Gearu. Fanúšikovia relácie na toto rozhodnutie zareagovali spustením online petície, prostredníctvom ktorej žiadali Clarksonov návrat. Podpísalo ju viac než milión ľudí. Vedenie BBC taktiež spustilo vyšetrovanie, ktoré viedol riaditeľ BBC Scotland Ken McQuarrie. Ten výsledky odovzdal generálnemu riaditeľovi Tonymu Hallovi, ktorý 25. marca oznámil, že s Clarksonom pre porušenie interných predpisov neobnovia kontrakt. O niekoľko hodín neskôr dostal Hall e-mail, v ktorom sa mu vyhrážali smrťou.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Turecké úrady obnovili dnes prístup na sociálnu sieť Twitter a server YouTube. Stalo sa tak po tom, ako obe spoločnosti odstránili obsah, ktorý podľa tureckej justície propagoval terorizmus, oznámila agentúra DPA.
Dočasná blokáda Twitteru a YouTube mala zabrániť zverejňovaniu fotografií prokurátora, ktorý bol smrteľne zranený minulý týždeň, keď jeho úrad prepadlo krajne ľavicové komando a držalo ho tam niekoľko hodín ako rukojemníka.
Podľa tureckej prokuratúry, ktorá požiadala súd o zablokovanie oboch populárnych webových lokalít, fotografie z rukojemníckej drámy prispievali k šíreniu teroristickej propagandy na internete.
Išlo o prvé zablokovanie sociálnych sietí takého veľkého rozsahu od vlaňajška, keď sa úrady takto snažili zabrániť šíreniu obvinení z korupcie vznesených voči súčasnej vláde.
Prokurátora Mehmeta Selima Kiraza minulý utorok v budove súdu v Istanbule zadržiavalo dvojčlenné ozbrojené komando krajne ľavicovej Revolučnej ľudovej oslobodzovacej strany-Frontu (DHKP-C). Strana na internete zverejnila snímku, na ktorej bol prokurátor s revolverom priloženým k spánku hlavy.
Osemhodinovú rukojemnícku drámu ukončil až zákrok bezpečnostných zložiek, ktoré na mieste činu zastrelili oboch útočníkov. Prokurátor utrpel ťažké zranenia, ktorým napriek lekárskemu zákroku podľahol.



Časopis Rolling Stone v pondelok stiahol svoj článok o údajnom hromadnom znásilnení študentky na University of Virginia v meste Charlottesville. Autorka článku Sabrina Erdelyová a šéfredaktor Will Dana sa čitateľom ospravedlnili po tom, čo výsledky nového vyšetrovania zverejnené v nedeľu ukázali, že došlo k "systémovému" zlyhaniu žurnalistiky.
Svetoznámy hudobný časopis vo vlaňajšom novembrovom čísle zverejnil článok s nadpisom "A Rape on Campus" (Znásilnenie na akademickej pôde). Priniesol svedectvo študentky menovanej ako "Jackie", ktorá prišla v septembri 2012 s priateľom na večierok študentského bratstva. Tam ju znásilnilo sedem mužov, zatiaľ čo jej priateľ sa len prizeral. Znásilnenie malo byť súčasťou prijímacieho rituálu, ktorým musia prejsť noví členovia bratstva.
Článok, založený predovšetkým na svedectve študentky, vyvolal celoamerické protesty a vášnivé diskusie o sexuálnom násilí na vysokých školách, pretože opisoval i rozšírenú atmosféru sexuálneho násilia na tejto univerzite.
Univerzita v reakcii zakázala študentské bratstvá a ich akcie na akademickej pôde dovtedy, kým nesúhlasili so sprísnením bezpečnostných opatrení. Ešte predtým sa univerzita vo Virgínii ocitla na zozname 55 škôl vypracovanom ministerstvom školstva, ktoré riešia prípady sexuálneho násilia príliš laxne.
Už v decembri však časopis Rolling Stone priznal, že článok nezodpovedá skutočnosti. Ani následné štvormesačné policajné vyšetrovanie nenašlo žiadny dôkaz o hromadnom znásilnení.
Nové nezávislé vyšetrovanie katedry žurnalistiky University of Columbia redakciu Rolling Stone okrem iného obvinilo, že nedôsledne pátrala po strojcovi údajného znásilnenia. "Zlyhanie časopisu mohlo rozšíriť názor, že ženy si obvinenia zo znásilnenia vymýšľajú," píše sa v správe univerzity. Vedci predpokladajú, že asi dva až osem percent všetkých obvinení zo znásilnenia je nepravdivých.
Podľa Terezy Sullivanovej, rektorky University of Virginia, obete sexuálneho násilia dlho váhajú, kým sa obrátia políciu.
Bratstvo Phi Kappa Psi, v ktorého dome sa mal údajný zločin stať, chce voči časopisu podniknúť právne kroky.
Dana a Erdelyová v tejto súvislosti uviedli, že údajná obeť znásilnenia ich požiadala, aby o prípade s nikým nehovorili. Z obavy, že by sa študentky mohli citovo dotknúť, s tým súhlasili. Erdelyová pre agentúru AP priznala, že podklady k článku si nedostatočne overila.

Propalestínski hackeri z globálnej hackerskej organizácie Anonymous napadli dnes desiatky izraelských internetových stránok. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na tamojších predstaviteľov.
Hackeri umiestnili na niektoré servery fotografie moslimskej svätyne Skalný dóm v Jeruzaleme ale aj snímky, na ktorých militanti držia zástavu teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Na napadnutých internetových stránkach sa tiež objavili odkazy s podpisom "AnonGhost" (Anon=Anonymous, Ghost=angl. duch).
Izraelský tím reakcie na núdzové počítačové situácie CERT uviedol, že hackeri z Anonymous napadli internetové stránky izraelských hudobníkov a neziskových organizácií. Dnešný kybernetický útok však bezprostredne nepostihol žiadne z dôležitých vládnych serverov v Izraeli.
Vo videoposolstve hackeri uviedli, že ich atak je odpoveďou na "zločiny na palestínskych územiach", vrátane vojny v pásme Gazy, ku ktorej došlo vlani v lete.
Anonymous už pred časom varoval Izrael pred "elektronickým holokaustom".
Ku podobným kyberútokom pritom dochádza v Izraeli každý rok 7. apríla. Majú byť protestom voči politike izraelskej vlády vo vzťahu k Palestínčanom.

Copyright © TASR 2015