16. 4. 2015

Štúrovo pero 2015

Štúrovo pero 2015

Viac ako 200 študentov, nádejných žurnalistov, sa tento rok prihlásilo do XXIX. ročníka novinárskej súťaže stredoškolákov a vysokoškolákov Štúrovo pero. Vyhodnotenie sa uskutoční v dňoch 17. a 18. apríla v Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra (KKĽŠ) vo Zvolene.
Ako TASR informovala riaditeľka knižnice Milota Torňošová, do aktuálneho ročníka sa prihlásilo 94 stredoškolských a deväť vysokoškolských časopisov. Do kategórie novinárske príspevky ďalších 57 stredoškolákov so 120 prácami a 20 vysokoškolákov so 46 prácami. "O Cenu Nadácie Slovenskej sporiteľne, za rubriky napomáhajúce zvyšovaniu finančnej gramotnosti v stredných školách, sa uchádza ďalších 17 stredoškolských časopisov," doplnila riaditeľka.
Súčasťou dvojdňového programu budú aj odborné semináre o prihlásených školských časopisoch a novinárskych prácach. Povedú ich vysokoškolskí učitelia a aktívni novinári. "V rámci programu bude tradičná tlačová beseda s osobnosťami novinárskeho sveta," pripomenula Torňošová. Tento rok to budú bývalí absolventi Štúrovho pera, medzi ktorých patria napríklad Patrik Herman a Martina Töröková z TV Markíza, Tomáš Bella a Filip Struhárik z Denníka N, redaktor týždenníka Plus 7 dní Lukáš Milan, hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár, hovorca predsedu NR SR Martin Dorčák, hovorca ombudsmanky Ján Glovičko, redaktorky RTVS Oľga Hamadejová, Lucia Virosteková či Kristína Hamárová, konateľ kníhkupectva Martinus Michal Meško či konateľ agentúry Zaragura Michal Pastier.
Hosťom druhej besedy so študentmi bude osobnosť spoločenského alebo politického života. Medzi mladých štúrovcov v minulosti zavítal napríklad slovenský prezident, predseda vlády SR, viacerí ministri, ako aj prvý slovenský kozmonaut či olympijská víťazka.
Tento rok bude spoluzakladateľ Štúrovho pera a člen organizačného štábu Pavol Vitko uvádzať do života aj takmer 300-stranovú publikáciu Štúrovo pero - dve desaťročia novinárskeho talentu.
Vyhlasovateľmi súťaže sú Banskobystrický samosprávny kraj - KKĽŠ Zvolen, Televízia Markíza - Nadácia televízie Markíza a Nadácia Slovenskej sporiteľne.

Copyright © TASR 2015