18. 4. 2015

Štúrovo pero 2015

Štúrovo pero 2015


Zlaté Štúrovo pero za rok 2015 si z tohtoročnej rovnomennej súťaže odniesol zo Zvolena kolektív stredoškolského študentského časopisu Gymoš zo Spojenej školy Juraja Henischa v Bardejove. Túto cenu získala redakcia za dlhodobo výborný časopis, ktorý sa viac rokov po sebe umiestňoval na popredných miestach súťaže. TASR o výsledkoch súťaže informovala riaditeľka Krajskej knižnice Ľudovíta Štúra Milota Torňošová.
Aktuálnym víťazom súťaže stredoškolských časopisov sa tento rok stal časopis Rozhľad z Gymnázia v Považskej Bystrici. Porota, pozostávajúca z renomovaných novinárov - profesionálov zároveň v tejto kategórii udelila dve druhé miesta, a to Študentskému slovu z Gymnázia na Šrobárovej ulici v Košiciach a časopisu Cellula zo Strednej zdravotníckej školy v Trenčíne. Na treťom mieste sa umiestnili Gymploviny z Gymnázia T. Vansovej v Starej Ľubovni, časopis Stretnutia z Gymnázia P. O. Hviezdoslava v Kežmarku a časopis Ťahák z Gymnázia vo Vrábľoch.
Porota konštatovala, že tento rok sa na súťaži stredoškolských časopisov zúčastnilo spolu 94 časopisov, čo je o tri viac ako vlani. Bol to zároveň tretí najvyšší počet v 21-ročnej histórii súťaže.
V kategórii vysokoškolských časopisov porota hodnotila deväť periodík, o dva viac ako vlani. Cenu za prvé miesto získal časopis Atteliér – akademický mesačník Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave a tiež magazín Paneurópskej vysokej školy v Bratislave Like. Cenu za druhé miesto dostal kolektív časopisu študentov žurnalistiky Filozofickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku Zumag. Tretia cena udelená nebola.
Tri časopisy z tejto kategórie získali Cenu europoslanca Vladimíra Maňku, jeden z časopisov odchádza s Cenou primátora mesta Zvolen a ďalšie tri získali prémiu Paneurópskej vysokej školy.
Do kategórie novinárske príspevky stredoškolákov sa v tomto ročníku súťaže zapojilo 57 autorov, najviac z Bardejova, Považskej Bystrice a Kežmarku. Úroveň kvality prác bola veľmi vyrovnaná. Autori sa zaujímali najmä o dianie a problémy svojej školy a analyzujú aj vnútropolitické témy, v poslednom období napríklad tému nového zákona o maturitách. Prinášajú aj recenzie literárnych či filmových diel a čoraz častejšie hľadajú aj zaujímavé príbehy medzi absolventmi svojich škôl.
Hlavné ceny Literárneho fondu získala za prvé miesto Laura Pecíková z Gymnázia v Považskej Bystrici, za druhé miesto Lucia Kollárová z Gymnázia M. R. Štefánika v Nových Zámkoch a za 3. miesto Dominika Chrastová zo Základnej umeleckej školy v Kysuckom Novom Meste. L. Pecíková získala zároveň osobitú Cenu Paneurópskej vysokej školy. Porota zároveň ocenila prémiou Literárneho fondu ďalších päť nádejných novinárov a prémiou Paneurópskej vysokej školy ďalších troch študentov.
V kategórii novinárske príspevky vysokoškolákov, porota hodnotila spolu 48 súťažných prác od 20 autorov z 11 univerzít a vysokých škôl. Na prvom mieste sa umiestnila Monika Martrišková z Právnickej fakulty Trnavskej univerzity, druhé udelila Martinovi Čeligovi z Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave a 3. miesto získala Annamária Ondrejková z Fakulty sociálnych štúdií Masarykovej univerzity v Brne. Porota zároveň udelila jednu prémiu Literárneho fondu a ďalší traja študenti získali prémiu Paneurópskej vysokej školy.
Televízia Markíza ako jeden z hlavných vyhlasovateľov súťaže už po šestnásty raz udelila osobitné ocenenia, ktorými odmeňuje úsilie tých študentských periodík, ktoré sa blížia k špičke stredoškolských časopisov na Slovensku. Osobitné ocenenie tento rok udelila 12 časopisom, ktoré podľa ich kvality a úrovne zaradila medzi laureátov Ceny Televízie Markíza 3., 2. a 1. stupňa. Všetky ceny boli spojené s finančnou prémiou.
Nadácia Slovenskej sporiteľne hodnotila v rámci súťaže 18 stredoškolských časopisov. Tie sa aspoň v jednej zo svojich rubrík venovali finančnému vzdelávaniu. Udelené boli štyri druhé miesta a tri tretie miesta. Na prvom mieste sa umiestnil časopis Študentské pohľady.
Vyhlasovateľmi súťaže boli Banskobystrický samosprávny kraj - KKĽŠ Zvolen, Televízia Markíza - Nadácia televízie Markíza a Nadácia Slovenskej sporiteľne.


Vyše 270-stranovú knihu, ktorá mapuje 20 rokov prestížnej študentskej novinárskej súťaže Štúrovo pero, predstavili dnes v Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra (KKĽŠ) vo Zvolene. Publikáciu uviedli počas vyhodnotenia 21. ročníka.
Ako TASR povedal jej autor Pavol Vitko, kniha by mala inšpirovať tých, ktorý sa ako študenti chcú zúčastniť na tejto, na Slovensku ojedinelej súťaže. "Najmä v stredných školách sa žurnalistika nevyučuje. Aj preto sme sa rozhodli, že vydáme knihu, ktorá pomôže talentom v novinárskej tvorbe," uviedol.
Svoje príspevky v nej majú nielen profesori z vysokých škôl, ale aj ľudia z praxe, či samotní "absolventi" Štúrovho pera. Druhú časť tvoria spomienky na všetky predchádzajúce ročníky.
Podľa Vitka pokrok v tvorbe i prezentácii je zrejmý aj medzi mladými nádejnými novinármi, ktorí už posúvajú školské časopisy dopredu. "Takmer všetky študentské časopisy sú dnes už aj na internetových stránkach škôl. Napríklad časopis Gymoš z Bardejova má už aj svoju internetovú rozhlasovú stanicu. Tento rok sa dokonca prvý raz objavila aj televízia, keď časopis Rozhľad z Gymnázia v Považskej Bystrice vyrába svoje rozhlasové šoty, ktoré vysiela v lokálnej televízii. To je vývin, na ktorý budeme musieť onedlho reagovať," dodal.

Copyright © TASR 2015