24. 4. 2015

Tribeca Film Festival

Tribeca Film Festival

Islandský film o 43-ročnom starom mládencovi, ktorý žije so svojou matkou, a dánsky dokument o vzniku novej ústavy Zimbabwe získali vo štvrtok hlavné ceny na medzinárodnom filmovom festivale Tribeca. Snímku Fúsi (Virgin Mountain, 2015) v réžii Dagura Káriho ocenili v kategórii hraných filmov, pričom Kári získal zároveň trofeje za scenár a réžiu. Predstaviteľ Fúsiho Gunnar Jónsson zvíťazil v kategórii Najlepší herec v hranom filme. Cenu v kategórii Najlepšia herečka v hranom filme získala Hannah Murray za výkon v dráme Bridgend (2015). Táto snímka si na konto pripísala aj ocenenia za kameru (Magnus Jonck) a strih (Oliver Bugge Coutté).
Demokrati (Democrats, 2014) Camilly Nielsson triumfovali v kategórii dokumentov, pričom Nielsson udelili aj ocenenie za réžiu dokumentárnych filmov. Zvláštne uznanie poroty si vyslúžil dokument In Transit (2015), ktorý režírovali Albert Maysles, Nelson Walker III, Lynn True, David Usui a Benjamin Wu. Ocenenie za najlepší strih dokumentárneho filmu získal Valerio Bonelli za Palio (2015).
Za najlepšieho nového režiséra hraných filmov vyhlásili Zacharyho Treitza, ktorý si ocenenie vyslúžil filmom Men Go To Battle (2015). Špeciálne uznanie poroty pre nových režisérov udelili Joshua Rothkopf, Gloria Steinem, Mark Boal a Minnie Driver Stephenovi Fingletonovi za sci-fi triler The Survivalist (2015). Cenu pre najlepšieho nového dokumentaristu získali Ewan McNicol a Anna Sandilands za snímku Uncertain (2015). Špeciálne uznanie si od poroty v zložení Don Hertzfeldt, Cobie Smulders, Joana Vicente a Rachel Boynton vyslúžil Erik Shirai za dokumentárny film The Birth of Saké (2015).
Filmový festival Tribeca sa koná od 15. do 26. apríla v New Yorku. Víťazov vo svetovej súťaži hraných a dokumentárnych filmov vyberali spomedzi 12 hraných a 12 dokumentárnych filmov z 19 krajín. Do poroty súťaže hraných filmov zasadli producent a scenárista Paul Attanasio, režisérka a scenáristka Sophie Barthes, herečka Whoopi Goldberg a herec Dylan McDermott. Porotu v súťaži dokumentárnych filmov tvorili režisér Burr Steers, filmár Diego Bunuel, riaditeľka festivalu CPH:DOX Tine Fischer a režisér David Gelb. To, ktorá snímka získa cenu divákov, bude známe 25. apríla.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.