2. 4. 2015

Zomrel Manoel de Oliveira

Zomrel Manoel de Oliveira

Vo veku 106 rokov zomrel dnes portugalský filmový režisér Manoel de Oliveira. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vedenie mesta Porto, kde sa režisér narodil a žil.
Detaily týkajúce sa úmrtia de Oliveiru, považovaného za najstaršieho aktívneho filmového tvorcu na svete, zatiaľ nie sú známe. Portugalský parlament zaslal jeho rodine kondolenciu.
De Oliveira začal svoju kariéru v roku 1931 nemým dokumentárnym filmom o rodnom Porte. Svoj prvý celovečerný hraný film natočil v roku 1942. Jeho tvorba bola sporadická až do doby, keď mal 76 rokov. Odvtedy režíroval zhruba jeden titul ročne.
Napriek tomu, že jeho tvorba zahŕňa vyše 30 hraných filmov a desiatky krátkych a dokumentárnych snímok, medzinárodného uznania sa dočkal až v 90. rokoch. Bol známy ako tvorca filmov odrážajúcich jeho osobitú umeleckú predstavu.
Svoj posledný hraný film Gebo et l'ombre (2012) nakrútil ako vyše 100-ročný. Vlani v apríli médiá oznámili, že vtedy 105-ročný Oliveira nakrúca v Porte nový krátkometrážny film.
Za celoživotné dielo získal na festivale v Cannes v roku 2008 Zlatú palmu, na festivale v Benátkach mu v rokoch 1985 a 2004 udelili kariérneho Zlatého leva.

Copyright © TASR 2015