6. 4. 2015

Zomrel Mikuláš Onufrák

Zomrel Mikuláš Onufrák


V sobotu 4. apríla zomrel vo veku nedožitých 74 rokov po dlhej a ťažkej chorobe herec Mikuláš Onufrák. Posledná rozlúčka s dlhoročným členom Divadla J. G. Tajovského vo Zvolene sa uskutoční v utorok 7. apríla o 14:30 na cintoríne Zlatý potok vo Zvolene. Agentúru SITA o tom informovala vedúca obchodno-marketingového oddelenia Divadla J. G. Tajovského Gabriela Valentínyová. Mikuláš Onufrák pôsobil vo zvolenskom divadle 40 rokov, z toho päť rokov ako umelecký šéf. "Jeho strata, ktorá sa dotýka celej slovenskej divadelnej obce, nás silno zasiahla," povedala Velentínyová za zvolenské divadlo.
Mikuláš Onufrák sa narodil v septembri 1941 v rusínskej obci Habura v okrese Medzilaborce. Po maturite krátko pôsobil v Ukrajinskom národnom divadle v Prešove. Vyštudoval herectvo na Vysokej škole múzických umení v Bratislave, po skončení štúdia sa stal čelnom Divadla J. G. Tajovského vo Zvolene. Na doskách zvolenského divadla stvárnil vyše 100 postáv. Okrem herectva sa venoval aj recitovaniu a prednesu poézie, osvedčil sa aj ako ľudový rozprávač. Účinkoval v niekoľkých filmoch a televíznych inscenáciách, napríklad vo filme Kosenie Jastrabej lúky, Úsmev diabla či v televíznom seriáli Alžbetin dvor. Herec získal v roku 2012 cenu Literárneho fondu za celoživotné dielo v divadelnej oblasti.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.