12. 5. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká televízia Fox oznámila, že nová séria obľúbeného mysteriózneho seriálu Akty X (1993 - 2002) sa dostane na televízne obrazovky v nedeľu 24. januára. Druhú epizódu uvedú potom hneď na ďalší deň, pričom aj ďalšie časti odvysielajú vždy v pondelok večer.
Pripravovaná séria bude pozostávať zo šiestich častí, v ktorých si úlohy agentov FBI Foxa Muldera a Dany Scullyovej zopakujú David Duchovny a Gillian Anderson. Tvorcom a výkonným producentom projektu je Chris Carter, ktorý stál aj za pôvodným seriálom. O čo presne v nových častiach pôjde, zatiaľ nie je známe. Tvorcovia však už oznámili, že chcú začať nakrúcať v lete.
Seriál Akty X priniesol na obrazovky príbeh spomínaných agentov, ktorí riešili mysteriózne prípady. Počas vyšetrovania sa dozvedali o rôznych konšpiráciách týkajúcich sa napríklad aj mimozemšťanov. Kým Mulder týmto informáciám verí, jeho kolegyňa je pragmatickejšia. Seriál sa dočkal deviatich sezón a dvoch filmových pokračovaní Akty X (1998) a Akty X: Chcem veriť (2008). Aktom X udelili trikrát Zlatý glóbus ako najlepšiemu dramatickému seriálu. V roku 1997 toto ocenenie získali aj hlavní hereckí predstavitelia. Seriál priniesol tvorcom aj 16 cien Primetime Emmy.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Európska aliancia tlačových agentúr (EANA) dnes informovala, že už najmenej 12 z jej členských agentúr využíva pri fotografovaní alebo nahrávaní videozáznamov bezpilotné lietajúce zariadenia, známe ako drony, alebo ich plánuje využívať v najbližšej budúcnosti.
Aliancia pripomína, že predpisy týkajúce sa bezpilotných strojov sú v rôznych krajinách odlišné, no Európska únia chce navrhnúť pravidlá pre tieto zariadenia platné v celej EÚ v roku 2016.
EANA dostala v rámci prieskumu pre svoju výročnú správu dosiaľ odpovede od 24 z 31 členských agentúr. Až 22 z týchto 24 tlačových agentúr poskytuje videoservis. Pätnásť z nich prináša okrem domáceho aj zahraničný spravodajský servis, pri ktorom sa opiera o partnerstvo so svetovými agentúrami i vyslaných spravodajcov. Rovnako 15 agentúr má alebo plánuje spustiť prenos multimediálneho obsahu naživo.
Značným problémom je naďalej nelegálne kopírovanie a porušovanie autorských práv. Až 20 z 24 agentúr uviedlo, že zaznamenali takéto problémy v období rokov 2014–15, čo je nárast oproti 17 z 23 agentúr z prieskumu z roku 2014.
EANA je tradičná stavovská organizácia tlačových agentúr z Európy, ktorej členom je TASR ako jediná slovenská tlačová agentúra. Úlohou aliancie je formulovať, koordinovať a spoločnými silami riešiť výzvy agentúrnej žurnalistickej práce v dynamicky sa meniacich trhových, legislatívnych, technologických podmienkach a v otázkach autorských práv.


Britský mediálny magnát Alan Sugar vystúpil z Labouristickej strany. Za dôvod svojho kroku označil "negatívnu politiku" labouristov voči podnikaniu, oznámila dnes agentúra DPA.
"Za uplynulý rok som stratil dôveru v túto stranu vzhľadom na jej negatívnu podnikateľskú politiku a všeobecné koncepcie namierené voči tejto činnosti, ktoré mali v úmysle zaviesť v prípade svojho zvolenia," uviedol Sugar.
"Svoje názory som niekoľkokrát predstavil najvyššie postaveným činiteľom strany," zdôraznil Sugar, ktorý v minulosti pôsobil ako poradca labouristov v otázkach podnikania. Momentálne má na stanici BBC šou The Apprentice.
Sugar (68), zakladateľ spoločnosti Amstrad, podľa vlastných slov hodlá zostať v Snemovni lordov, hornej komore britského parlamentu, kde chce "reprezentovať záujmy podnikateľskej sféry a obchodu v Spojenom kráľovstve".
Labouristi v minulotýždňových parlamentných voľbách zaostali za konkurenčnými konzervatívcami, ktorí neočakávane získali jasnú väčšinu hlasov. V dôsledku volebnej porážky odstúpil i líder Labouristickej strany Ed Miliband.

Kanadský novinár Mohamed Fahmy, bývalý spolupracovník anglickej mutácie stanice al-Džazíra, ktorý čelí v Egypte súdnemu procesu, zažaloval túto spravodajskú televíziu so sídlom v katarskej Dauhe za nedbanlivosť, požadujúc odškodné viac než 74 miliónov eur. Oznámila to dnes stanica BBC.
Fahmyho, ktorý podal žalobu na kanadskom súde už minulý týždeň, uväznili minulý rok spolu s ďalšími dvoma žurnalistami za údajné rozširovanie falošných správ s cieľom pomáhať teroristickej skupine. Rozsudok nad nimi bol však neskôr zrušený a úrady nariadili opakovanie procesu. Fahmy po tom, ako ho vo februári prepustili na kauciu, obvinil al-Džazíru z "nedbanlivosti".
Trojica novinárov dôrazne odmieta spoluprácu so zakázaným hnutím Moslimské bratstvo po tom, ako v júli 2013 došlo počas vojenského prevratu k zosadeniu jeho lídra, bývalého egyptského prezidenta Muhammada Mursího. Stíhaní novinári tvrdia, že boli uväznení iba preto, že poskytovali správy o daných udalostiach.
"Umlčať troch nevinných, uznávaných novinárov je porušením slobody prejavu," uviedol Fahmy pre agentúru AP. Al-Džazíra však odmieta všetky obvinenia egyptských úradov o tom, že jej arabský kanál a miestna pobočka al-Džazíra Mubašir Misr slúžili ako platforma pre Mursího bratstvo, ktoré bolo podporované Katarom.

Copyright © TASR 2015