13. 5. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Talentová súťaž American Idol sa skončí 15. sezónou. Informáciu v pondelok potvrdili zástupcovia televízie FOX, ktorá začala vysielať šou v roku 2002. Posledná sezóna sa dostane na obrazovky na budúci rok a mala by priniesť niekoľko prekvapení. Moderátorom bude opäť Ryan Seacrest, do porotcovských kresiel zasadnú Jennifer Lopez, Keith Urban a Harry Connick Jr., pričom sa možno ukážu aj ich predchodcovia Randy Jackson, Simon Cowell či Paula Abdul.
"Užili sme si veľa zábavy - ja, Paula, Randy, Ryan a nemôžeme zabudnúť na Briana (Brian Dunkleman bol spolumoderátorom prvej sezóny, pozn. SITA). Ďakujeme fanúšikom, že sme mohli pripraviť výborné šou a nájsť úžasných umelcov. Televízia Fox riskuje a chce vytvoriť novú šou a ja sa jej chcem poďakovať za príležitosť, ktorú nám dala. Boli to skutočne skvelé časy," uviedol pre americký týždenník People 55-ročný Simon Cowell, ktorý bol porotcom American Idol v rokoch 2002 - 2010 a v súčasnosti so spomínanou televíziou rokuje o talentovom projekte La Banda.
Súťaž American Idol sa objavila na obrazovkách v júni 2002. Medzi najznámejších víťazov a víťazky patria napríklad David Cook, Kris Allen, Kelly Clarkson, Carrie Underwood alebo Jordin Sparks. V porotcovských kreslách sa objavili napríklad aj Ellen DeGeneres, Steven Tyler, Mariah Carey alebo Nicki Minaj.


Český spevák Dan Bárta sa cez víkend oženil. Jeho manželkou sa stala hovorkyňa Českej televízie Alžběta Plívová, s ktorou tvorí pár už viac ako päť rokov. Portálu Super.cz informáciu potvrdil samotný ženích. "Áno, povedali sme si áno,” prisvedčil 45-ročný rodák z Karlových Varov. Šťastnú novinu pritom ešte v nedeľu na sociálnej sieti Facebook zverejnil Bártov kolega zo skupiny J.A.R. Oto Klempíř, ktorý však neskôr fotografiu novomanželov zmazal.
Dan Bárta je známy z pôsobenia v už nefungujúcich kapelách Alice či Sexy Dancers, ale aj vďaka spolupráci s formáciami J.A.R. a Illustratosphere. Účinkoval napríklad v muzikáloch Jesus Christ Superstar alebo Evita i vo filmoch Kytice (2000) či Jarmareční bouda (2009). Predvlani vydal zatiaľ posledný album Maratonika.




Svetová antidopingová agentúra (WADA) vyjadrila svojej znepokojenie z obsahu francúzskeho dokumentárneho filmu, ktorý odvysielala televízna stanica France 2. Tvorcovia sa zamerali na možnosti oklamania antidopingových kontrol. Ôsmim atlétom podávali mikroskopické dávky erythropoetínu (EPO), rastových hormónov a krvných transfúzii. Následne podstúpili testy s negatívnym výsledkom. "Sme v pohotovosti, naši experti dôsledne preverujú otázku mikroskopických dávok zakázaných prostriedkov," uvádza sa v stanovisku WADA. Riaditeľ agentúry David Howman zároveň upozornil, že metodika testovania v dokumente nie je totožná s oficiálnymi antidopingovými kontrolami.

font-family: Verdana, sans-serif; font-size: 9pt;">
©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Biely dom poprel tvrdenia v článku amerického novinára Seymoura Hersha o tom, že Spojené štáty klamali o zásahu, pri ktorom v Pakistane zabili vodcu al-Káidy Usámu bin Ládina. Washington zároveň charakterizoval článok ako "plný nepresností a absolútne nepravdivý".
Investigatívny novinár Hersh zverejnil v nedeľu v britskom dvojtýždenníku London Review of Books článok s tvrdeniami, že bin Ládin bol v skutočnosti od roku 2006 zadržiavaný pakistanskou tajnou službou v domácom väzení v obytnom komplexe v meste Abbottabad a že najvyšší pakistanskí predstavitelia vedeli vopred o zásahu amerického elitného komanda, ktoré bin Ládina v máji 2011 zabilo.
"Obamov Biely dom nie je jediný, kto si všimol, že článok je plný nepresností a absolútne nepravdivý. Bývalý zástupca riaditeľa CIA (americkej Ústrednej spravodajskej služby) Mike Morell povedal, že každá veta článku je chybná," vyhlásil v pondelok hovorca Bieleho domu Josh Earnest, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.
USA uviedli, že konali samostatne, bez vedomia Pakistanu, a tento krok vyvolal roztržku medzi oboma krajinami.
"Verziu Bieleho domu mohol napísať aj Lewis Carroll (anglický spisovateľ a autor románu Alica v krajine zázrakov - pozn. TASR)," uviedol Hersh o oficiálnom opise razie, podľa ktorého Spojené štáty vystopovali bin Ládina v obytnom komplexe v pakistanskom Abbottabade tak, že sledovali jeho kuriérov, a potom ho zastrelili pri tajnom zásahu komanda.
V článku ostrieľaného investigatívneho reportéra Hersha s 10.256 slovami sa uvádza, že vrcholní predstavitelia pakistanskej armády a špionážnej služby vedeli vopred o razii. Novinár sa odvoláva na vysokopostaveného predstaviteľa pakistanskej tajnej služby vo výslužbe a na americké zdroje.
Reportér v článku takisto napísal, že Spojené štáty dostali v skutočnosti informácie o mieste bin Ládinovho pobytu od iného bývalého vysokopostaveného predstaviteľa pakistanskej tajnej služby, ktorý sám prišiel na veľvyslanectvo a predal informáciu za 25 miliónov dolárov - výmenou za to ho presťahovali do amerického hlavného mesta Washington D.C.
Vplyvní pakistanskí predstavitelia sa podľa článku postarali o to, aby sa neaktivovali poplašné zariadenia, keď dva vrtuľníky s americkým špeciálnym oddielom v máji 2011 preleteli z Afganistanu cez hranicu do Pakistanu a potom smerovali do Abbottabadu zabiť bin Ládina.
Hershov článok však vyvolal kritiku za to, že sa vo veľkej miere spolieha na jedného nemenovaného predstaviteľa tajnej služby vo výslužbe.
CIA takisto poprela tvrdenia novinára.
Hovorca rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Ned Price vo vyhlásení tiež uviedol, že v článku je príliš mnoho nepresností. Zdôraznil, že išlo o "čisto americkú operáciu" a že Obama sa rozhodol misiu tajiť pred Pakistancami až dovtedy, kým sa neskončí.

Copyright © TASR 2015