17. 5. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký režisér David Lynch napokon nakrúti nové epizódy obľúbeného seriálu Mestečko Twin Peaks (1990 - 1991). Šesťdesiatdeväťročný rodák z Montany o tom informoval na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter, kde ešte v apríli uviedol, že sa na projekte nebude podieľať pre nedostatok financií. Prezident americkej televíznej spoločnosti Showtime David Nevins potvrdil, že seriál bude mať viac ako deväť epizód. V pripravovanom projekte si znovu zahrajú Kyle MacLachlan, Sheryl Lee, Dana Ashbrook, Catherine E. Coulson a Sherilyn Fenn.
David Lynch je americký režisér, producent, hudobník, scenárista, maliar a príležitostný herec. Do svetového povedomia sa však dostal najmä charakteristickými surrealistickými snímkami s nezameniteľným rukopisom, ktoré majú nejednoznačnú interpretáciu. Jeho prvou celovečernou snímkou je kultový horor Mazacia hlava (1977). S filmom Sloní muž (1980), kde v hlavnej úlohe zažiaril Anthony Hopkins, prišiel mainstreamový úspech, no následne nakrútil prepadák Duna (1984). Kriminálnou drámou Modrý zamat (1986) si však opäť vyslúžil chválu kritiky. Ďalej má na konte spomínaný seriál Mestečko Twin Peaks (1990 - 1991), rovnomenný pilotný film z roku 1990 a prequel s názvom Twin Peaks (1992). Nakrútil tiež trojicu snímok, v ktorých rezignoval na chronologický dej - Lost Highway (1997), Mulholland Drive (2001) a Inland Empire (2006) či krimidrámu Divokosť v srdci (1990) a životopisný film Príbeh Alvina Straighta (1999). Počas svojej kariéry stihol získať tri nominácie na Oscara za réžiu a jednu za scenár a tiež množstvo ďalších cien, pričom denník The Guardian Lyncha v roku 2007 označil za najdôležitejšieho súčasného režiséra.

Americký hudobník Bob Dylan vystúpi v relácii Late Show With David Letterman. Sedemdesiattriročný pesničkár sa predstaví v predposlednej epizóde obľúbeného programu, ktorú americká televízia CBS odvysiela 19. mája. Okrem Dylana sa v nej objaví aj 64-ročný herec a komik Bill Murray.
Deň predtým v talkšou vystúpia herec Tom Hanks a frontman kapely Pearl Jam Eddie Vedder. Poslednú časť Late Show With David Letterman uvedú na obrazovky v stredu 20. mája.
Bob Dylan, vlastným menom Robert Allen Zimmerman, sa narodil 24. mája 1941. Prvú kapelu založil už na strednej škole. V roku 1962 vydal debutový, eponymný album, pričom v súčasnosti má na konte 36 štúdiových nahrávok. Zatiaľ posledná s názvom Shadows in the Night vyšla tento rok vo februári. Medzi Dylanove najznámejšie piesne patria napríklad Blowin' In The Wind, The Times They Are A-Changin’, Subterranean Homesick Blues, Tangled Up In Blue, Knockin' On Heaven's Door či Just Like A Woman. V roku 1988 ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy, o tri roky neskôr si prevzal Grammy za celoživotný prínos. V roku 2008 dostal Pulitzerovu cenu. Svojho jediného Oscara a jediný Zlatý glóbus dostal za pieseň Things Have Changed z filmu Skvelí chlapci (2000). Americký magazín Rolling Stone zaradil jeho hit Like A Rolling Stone na prvé miesto rebríčka 500 najlepších skladieb všetkých čias.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.