20. 5. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Niekoľko dní pred rozhodujúcim druhým kolom poľských prezidentských volieb avizujú výsledky prieskumov verejnej mienky opäť zmenu nálad. Voliči znova viac preferujú úradujúceho prezidenta krajiny Bronislawa Komorowského.
Po tom, ako favorit volieb obsadil v prvom kole prekvapujúco druhú priečku, aj keď iba so stratou necelého percenta hlasov, signalizovali prieskumy dočasne prevahu jeho opozičného vyzývateľa, kandidáta strany Právo a spravodlivosť (PiS) Andrzeja Dudu. Po pondelkovom televíznom dueli oboch súperov sa však preferencie Poliakov opäť zmenili. Aj analytici po dueli konštatovali, že Komorowski bol na súboj pred televíznymi kamerami lepšie pripravený a to sa odrazilo aj v náraste preferencií - od minulého týždňa o sedem percentuálnych bodov.
Najnovší prieskum verejnej mienky z dielne Millward Brown hovorí o 47-percentnej podpore pre Komorowského a 44 percentách preferencií pre Dudu pri stále deviatich percentách nerozhodnutých voličov.
O priebehu televíznej diskusie svedčí aj fakt, že 41 percent oslovených Poliakov videlo ako jej víťaza Bronislawa Komorowského, ktorého voliči vlastne po prvý raz zažili aktívne bojovať o prezidentskú funkciu, a len 35 percent sa domnievalo, že lepší dojem zanechal Andrzej Duda.
So záujmom o to väčším sa v Poľsku teraz očakáva druhý duel prezidentských kandidátov pred televíznymi kamerami, ktorý sa uskutoční vo štvrtok večer.

Súdny proces s americkým spravodajcom, ktorého v Iráne obvinili zo špionáže, sa začne nasledujúci týždeň v Teheráne. Informovali o tom miestne médiá s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z prostredia iránskej justície.
Vedúceho kancelárie denníka Washington Post v Teheráne, 39-ročného Jasona Rezaiana, zadržiavajú iránske úrady desať mesiacov pre podozrenia zo špionážnych aktivít namierených voči Iránu a šírenie propagandy proti islamskej republike, napísala iránska tlačová agentúra IRNA.
Súdny proces s Rezaianom, ktorý je americkým aj iránskym občanom, ako aj s jeho manželkou - novinárkou Yeganeh Salehiovou - a iránsko-americkým fotografom sa začne 26. mája.
Americké ministerstvo zahraničných vecí tieto obvinenia označilo za "zjavne absurdné" a prezident Barack Obama vyzval na jeho prepustenie, napísala agentúra DPA.
Denník Washington Post prostredníctvom Rezaianovho právneho zástupcu potvrdil 26. máj ako termín začiatku súdneho pojednávania.

Copyright © TASR 2015