25. 5. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Švédskeho speváka a televízneho moderátora Mansa Zelmerlöwa včera oslavovali, keďže zvíťazil v sobotňajšom finále jubilejného 60. ročníka piesňovej súťaže Eurovízia vo Viedni a získal tak pre svoju krajinu už šiestu trofej na tomto podujatí.
Zelmerlöw uspel medzi 27 finalistami s baladou "Heroes" (Hrdinovia) a zaradil sa k takým švédskym hudobným legendám ako skupina ABBA, ktorá dosiahla prvé víťazstvo Švédska na Eurovízii v roku 1974, alebo k speváčke Loreen, víťazke z roku 2012.
"Vstávalo sa mi ľahko aj napriek tomu, že som spal iba štyri hodiny," povedal dnes 28-ročný Zelmerlöw pre švédsku televíziu TV4 vo vestibule viedenského hotela, kde bol ubytovaný a kde oslavoval svoje víťazstvo.
"Ešte stále mi to nedošlo," vyhlásil podľa tlačovej agentúry DPA Švéd o svojom víťazstve.
Zelmerlöw uviedol, že po vyhlásení víťaza speváckej súťaže dostal 450 až 500 esemesiek, čo je jeho nový osobný rekord.
Medzi mnohými jeho gratulantmi bol aj švédsky premiér Stefan Löfven. "Blahoželám, Mans! Fantastický výkon," napísal premiér na svojej stránke na sociálnej sieti Facebook. "Teraz si hrdinom Švédska!"
Švédska ministerka zahraničných vecí Margot Wallströmová napísala na Twitteri: "Dnešný svet tak veľmi potrebuje hrdinov." Jej predchodca v úrade Carl Bildt zverejnil na Twitteri odkaz: "Ďalší večer už budeme možno skromnejší, ale teraz treba povedať, že Švédsko je v hudbe superveľmoc!"
"Švédsko zvíťazilo po vzrušujúcom hlasovaní," napísal švédsky denník Dagens Nyheter a poznamenal, že Zelmerlöw dostal najvyšší počet 12 bodov napríklad od škandinávskych susedov Dánsko, Fínsko, Island a Nórsko.
Spevák povedal dnes nadránom novinárom, že mal slzy v očiach, keď jeho pieseň pri sčítavaní hlasov tromfla ruskú skladbu "A Million Voices", ktorú zaspievala Polina Gagarinová. Ruska sa umiestnila v súťaži ako druhá.
V Nórsku internetové vydanie denníka VG vtipne poznamenalo, že Nórsko "porazila žltá a modrá" - teda švédske národné farby. Nórski súťažiaci sa vo finále umiestnili na ôsmej priečke.
Mladý muž bol favoritom online stávkarov, odborníkov i fanúšikov už pred veľkým finále.
Švédsko bude hostiteľom budúcoročnej piesňovej súťaže Eurovízia.
"Je to potešujúca úloha pozvať celú Európu na magickú hudobnú šou," vyhlásila Hanna Stjärneová, šéfka švédskej televízie SVT.
Zelmerlöwa budú v pondelok večer oslavovať na hlavnom námestí v juhošvédskom univerzitnom meste Lund, kde sa narodil, ako oznámila tamojšia radnica.

Copyright © TASR 2015