27. 5. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

V Rumunsku obnovili vyšetrovanie bývalého prezidenta Traiana Basesca v súvislosti s verbálnym útokom rasistického charakteru na novinárku z roku 2007. S odvolaním sa na tamojšiu prokuratúru o tom dnes informovala agentúra APA.
Basescu vtedy žurnalistku, ktorá ho údajne "otravovala" počas nákupu, označil za "zapáchajúcu cigánku". Týmito slovami komentoval incident za volantom svojho auta, v ktorom sedela aj jeho manželka.
Prezident pred nastúpením do auta vytrhol novinárke, pracujúcej pre jeho osobe nie práve naklonenú televíziu, jej mobilný telefón, avšak netušil, že zaznamenáva inkriminované slová. Novinárke sa neskôr tento záznam podarilo zverejniť.
Národná rada pre boj proti diskriminácii svojho času konštatovala, že išlo o výrok diskriminačného charakteru a adresovala vtedy úradujúcej hlave štátu napomenutie. Basescu následne neuspel s odvolaním. Najvyšší rumunský súd síce prípad zhodnotil tiež ako prejav diskriminácie, avšak nie ako porušenie zákona.

Copyright © TASR 2015

Šesť funkcionárov zadržala švajčiarska polícia pred kongresom Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), ktorý sa uskutoční vo štvrtok a v piatok v Zürichu. Ministerstvo spravodlivosti potvrdilo, že konalo na základe žiadosti Spojených štátov amerických o extradíciu, teda vydanie osôb jedným štátom druhému na trestné stíhanie. Zatýkaniu predchádzala prehliadka luxusného zürišského hotela. Zadržaní sú v USA podozriví z prijímania či poskytovania úplatkov a provízií v miliónoch dolárov v období od začiatku 90. rokov minulého storočia až po súčasnosť. Prípad vyšetruje úrad federálneho žalobcu v newyorskom východnom obvode. Peniaze údajne putovali práve cez americké banky.
"Zástupcovia mediálnych spoločností a iných firiem sú podozriví, že zaplatili futbalovým funkcionárom a ľuďom z organizácií podliehajúcim FIFA viac ako sto miliónov dolárov. Pravdepodobne za to získali mediálne, marketingové a sponzorské práva na futbalové turnaje v Latinskej Amerike," uviedli švajčiarske úrady.
Hlavným bodom kongresu budú voľby prezidenta FIFA. Favoritom je doterejší líder organizácie Sepp Blatter, ktorého vyzve jordánsky princ Ali bin Al-Husejn. Blatterovi vyčítajú kritici spojenie s korupčnými aférami vo FIFA. Švajčiar nie je medzi zadržanými.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané